Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerinin ders kitaplarına bağlılık durumları

Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü

Araştırmanın genel amacı Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerinin öğretimin ana materyali olan ders kitaplarına bağlılık durumlarını incelemektir. Bu incelemeyi yapmak için öğretmenlere 5'li Likert tipi ölçek uygulanmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmaya 2022-2023 eğitim öğretim yılında Ankara ili merkez ilçelerinde görev yapan 207 Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni katılmıştır. Sonuçlar SPSS programında analiz edilmiştir. Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerinin ders kitaplarına bağlılıkları ölçekten elde edilen sonuçların ortalamasına göre belirlenmiştir. Cinsiyet, yaş, hizmet yılı, mezun olunan fakülte ve eğitim durumu değişkenleri ile öğretmenlerin ders kitaplarına bağlılık durumları arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığı incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre öğretmenlerin ders kitaplarına bağlı olmadıkları izlenirken öğretmenlerin ders kitaplarına bağlılık durumlarının değişkenlere göre anlamlı derecede farklılık göstermediği sonucuna ulaşılmıştır.
The general purpose of the research is to examine the commitment of Turkish Language and Literature teachers to the textbooks, which are the main material of teaching. In order to make this examination, a 5-point Likert type scale was applied to the teachers. In the research, descriptive survey model, one of the quantitative research methods, was used. 207 Turkish Language and Literature teachers working in the central districts of Ankara province participated in the research in the 2022-2023 academic year. The results were analyzed in the SPSS program. The commitment of Turkish Language and Literature teachers to the textbooks was determined according to the average of the results obtained from the scale. It was investigated whether there was a significant difference between the variables of gender, age, years of service, graduated faculty and educational status, and teachers' adherence to textbooks. According to the results obtained, it is observed that the teachers are dependent on the textbooks.

Ders Kitapları, Ders Kitaplarına Bağlılık, Öğretim, Materyal, Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı, Adherence to Textbooks, Material, Teaching, Textbooks, Turkish Language and Literature Textbook

Karaaslan, E. E. (2023). Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerinin ders kitaplarına bağlılık durumları. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Anabilim Dalı, Konya.