İlizarov eksternal fiksatör uygulamaları

Küçük Resim Yok

1999

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalında Şubat 1996 ile Mart 1999 tarihleri arasında Ilizarov yöntemi ile tedavi edilen 52 hastaya 61 Ilizarov uygulaması yapılmıştır. Yapılan Ilizarov ugulamalannın dağılımı: 30 kırık, 15 psödoartroz, 5 deformite, 5 yumuşak doku kontraktürü, 3 kısalık ve 3 genel amaçlı eksternal fiksasyon şeklinde idi. Çeşitli Ortopedik ve Travmatolojik nedenler ile uygulanan yöntem sonucunda 4 kırık ve 3 psödoartrozda başarısızlık oldu. Bunlarda biri tedavi sırasında ortaya çıkan komplikasyona bağlıydı. Diğer vakalarda tekniğin doğru uygulanmasına rağmen başarı sağlanamadı. Tüm uygulamalar değerlendirildiğinde komplikasyon oranı %85.2 idi. Bunların içerisinden çok az bir bölümü sonucu etkiledi. Komplikasyonlann çoğunluğu tedavi sırasında düzeltilebildi. Ilizarov metodu diğer geleneksel cerrahi tedavi metodlanna göre daha az invaziv olması, ameliyat sonrası erken hareket ve tam yük vermeye müsaade etmesi nedeniyle kırıklarda deformitelerde, ekstremite uzatmada, enfekte ya da enfekte olmayan psödoartrozlarda güvenle kullanılabilecek bir tedavi metodudur.

Dış fiksatörler, External fixators, Kırık fiksasyonu, Fracture fixation

Şafak, Ö. (1999). İlizarov eksternal fiksatör uygulamaları. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon