Sayı 44 (2017)

Güncel Gönderiler

Listeleniyor 1 - 3 / 3
  • Öğe
    Aliyyu’l Kârî’nin Fıkh-ı Ekber şerhinde tartışmalı bazı konularda delil olarak kullandığı rivayetlerin tahric ve değerlendirilmesi
    (Necmettin Erbakan Üniversitesi, 2017) Büyükkaynak, Sami
    Hicrî 11. Asrın önemli hadis âlimlerinden Aliyyu’l-Kârî, hadis bilim dalında olduğu gibi diğer ilim dallarında da önemli çalışmalar yapmıştır. Ebû Hanîfe’nin Fıkh-ı Ekber isimli akaidle ilgili eserine yazdığı şerh de bu önemli çalışmalarındandır. Bir hadis âliminin akaidle ilgili yazmış olduğu şerhte delil olarak kullandığı rivayetlerin sıhhat açısından değerlendirilmesi önemli bir husustur. Bu çalışmada güncelliğini kaybetmeyen kabir azabı, havz, sırat gibi konularda Aliyyu’l-Kârî’nin delil olarak kullandığı 20 rivayetin tahric ve değerlendirilmesi yapılmıştır. Bunlardan 9 rivayetin sahih, 2 rivayetin hasen, 7 rivayetin zayıf, 1 rivayetin kaynaklarda yer almadığı, 1 rivayetin ise aslının olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
  • Öğe
    Molla Güranî’nin (v.893-1488) Ref’ul-Hitâm ’an Vakfi Hamza ve Hişâm adlı risalesinin tahkikli neşri
    (Necmettin Erbakan Üniversitesi, 2017) Koyuncu, Recep
    Asıl adı Şemseddin Ahmed b. İsmâil olan Molla Gürânî (v. 893/1488) 15. yy. Osmanlı âlimlerindendir. Kıraat, kelâm, tefsir, hadis, nahiv, fıkıh, Arap dili ve edebiyatı gibi ilimleri tahsil eden Gürânî, kıraat alanında da eserler vermiş bir âlimdir. Bu çalışmalarından biri de Ref’ul-Hitâm ‘an Vakfi Hamza ve Hişâm adlı risalesidir. Molla Gürânî’nin bu çalışması, Kaside-i Lâmiyye veya Şatıbiyye adıyla da bilinen kıraat literatüründe başat eserlerden biri olan Hırzü’l-Emânî ve Vechu’t-Tehânî adlı eserin “Vakfı Hamza ve Hişâm ‘ale’l-Hemze” babına şerh olarak kaleme aldığı risaledir. Yapacağımız bu çalışmada sözkonusu risalenin kıraat alanındaki yerini ve önemini ortaya koyacağız. Buna ilaveten ilim dünyasına tanıtmak amacıyla tahkikli metnini de sunacağız.
    Ali b. Süleyman el-Mansûrî ve Osmanlı ilim dünyasına katkıları
    (Necmettin Erbakan Üniversitesi, 2017) Gökdemir, Ahmet
    Ali b. Süleyman el-Mansûrî (ö. 1134/1722), ilmi birikimi, talebeleri, eserleri ve kazandırdığı Mısır tariki vesilesiyle Osmanlı ilim dünyasında önemli bir yere sahiptir. Makalede Osmanlı ilim dünyası için önemli bir isim olan el-Mansûrî’yi tanıtmak, kendisinin ilmî kariyerini özellikle de kıraat alanındaki konumunu tespit etmek, ayrıca yetiştirdiği talebeler ile yazmış olduğu eserler bakımından Osmanlı ilim dünyasına katkılarını ortaya koymak hedeflenmiştir. Çalışma Ali b. Süleyman el-Mansûrî ve Osmanlı ilim dünyasına katkıları olmak üzere iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde el-Mansûrî’nin hayatına yönelik bilgi verilirken; ikinci bölümde ise Osmanlı ilim dünyasına katkıları bağlamında talebeleri, eserleri ile Osmanlı’ya kazandırmış olduğu Mısır tarikinden bahsetmek suretiyle Osmanlı ilim dünyasına katkılarına değinilecektir. İncelemeler sonucunda el-Mansûrî’nin yetiştirdiği talebeleri, yazdığı eserleri ve Osmanlı kıraat ilmine kazandırıp kökleştirdiği Mısır tariki vesilesiyle Osmanlı ilim dünyasına önemli katkıları olduğu sonucuna varılmıştır.