Ali b. Süleyman el-Mansûrî ve Osmanlı ilim dünyasına katkıları

Necmettin Erbakan Üniversitesi

Ali b. Süleyman el-Mansûrî (ö. 1134/1722), ilmi birikimi, talebeleri, eserleri ve kazandırdığı Mısır tariki vesilesiyle Osmanlı ilim dünyasında önemli bir yere sahiptir. Makalede Osmanlı ilim dünyası için önemli bir isim olan el-Mansûrî’yi tanıtmak, kendisinin ilmî kariyerini özellikle de kıraat alanındaki konumunu tespit etmek, ayrıca yetiştirdiği talebeler ile yazmış olduğu eserler bakımından Osmanlı ilim dünyasına katkılarını ortaya koymak hedeflenmiştir. Çalışma Ali b. Süleyman el-Mansûrî ve Osmanlı ilim dünyasına katkıları olmak üzere iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde el-Mansûrî’nin hayatına yönelik bilgi verilirken; ikinci bölümde ise Osmanlı ilim dünyasına katkıları bağlamında talebeleri, eserleri ile Osmanlı’ya kazandırmış olduğu Mısır tarikinden bahsetmek suretiyle Osmanlı ilim dünyasına katkılarına değinilecektir. İncelemeler sonucunda el-Mansûrî’nin yetiştirdiği talebeleri, yazdığı eserleri ve Osmanlı kıraat ilmine kazandırıp kökleştirdiği Mısır tariki vesilesiyle Osmanlı ilim dünyasına önemli katkıları olduğu sonucuna varılmıştır.
Ali b. Suleyman has a significant place in the Ottoman academic world by his scholar accumulation, studies and Egypt Recital School (Tareeq) which he introduced the Ottoman. In the article; it is intended to introduce the personality of el-Mansouri, to evaluate his preeminent position in the Ottoman academic fields particularly in the field of recitation (qiraah) and to reveal his contributions to the Ottoman Islamic sciences through his books, studies and the scholars trained by him. The study consists of two main sections; The biography of el-Mansuri and his contributions to the Islamic sciences in the Ottoman. The info regarding his life and personality has been given in the first part whereas the second part deals with his academic contributions to the Ottoman Islamic sciences in the educational field, through his books and the Egypt recital system who brought to the Ottoman. As a result of the study, it is concluded that the aforementioned scholar has some very important contributions to the Ottoman academic world by his educational activities, treatises, books and the Egypt recital system who brought and enrooted the Ottoman recitation.

Makale

Ali b. Süleyman el-Mansûrî, Osmanlı, Kıraat, Mısır Tariki, Tahrîrât, Ali b. Süleyman el-Mansouri, Ottoman, Recitation, Mısır Tariki, Tahrîrât

Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Gökdemir, A. (2017). Ali b. Süleyman el-Mansûrî ve Osmanlı ilim dünyasına katkıları. Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 44, 44, 113-148.