Effect of Carvedilol on Secondary Damage in Experimental Spinal Cord Injury in Rats

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2015

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Özet

Aim: Previous studies have shown that carvedilol has a neuroprotective effect in animal models of brain ischemia and brain oxidative damage in vitro. This study was perfomed to investigate the effect of carvedilol on the secondary damage in experimental spinal cord injury (SCI). Material and methods: Twenty-four Wistar albino rats were divided into three groups. Group 1 underwent laminectomy alone. Group 2 underwent laminectomy followed by SCI and received carvedilol. Group 3 underwent laminectomy followed by SCI and received no medication. The neurological functions were assessed by Tarlov’s motor scale at the first and 24th hours. Oxidative stress status was assessed by MDA, SOD, MPO, GSH activities. A TUNEL-based apoptosis kit was used for evaluating apoptosis in the spinal cord samples and hematoxylinand eosin-stained specimens were used for light microscopic examination. Results: Carvedilol reduced apoptosis and regulated oxidant and antioxidant status by increasing SOD and GSH levels and reducing MPO and MDA levels in the spinal tissue homogenate. Neurological examination of rats revealed statistically significant improvement 24 hours after the trauma. Conclusion: Carvedilol has a statistically significant therapeutic effect, especially on functional recovery, and we found that carvedilol reduced secondary damage by inhibiting apoptosis and regulating the oxidant and antioxidant status.
Amaç: Beyinde oksidatif hasar ve iskemi ile ilgili daha önce yapılan in vitro hayvan modeli çalışmalarında karvedilolün nöron koruyucu etkilerinin olduğu gösterildi. Çalışmada karvedilolün deneysel spinal travma modelinde ikincil hasar üzerine olan etkileri araştırıldı. Yöntem ve Gereçler: 24 adet Wistar albino tipi sıçan üç gruba ayrıldı. Spinal kord yaralanması ağırlık düşürme modeli ile gerçekleştirildi. Birinci gruba sadece laminektomi uygulandı. İkinci gruba laminektomi yapılarak spinal kord yaralanması oluşturuldu ve karvedilol verildi. Üçüncü gruba laminektomi yapılıp spinal kord yaralanması oluşturuldu ve herhangi bir medikasyon uygulanmadı. Tüm gruplarda deneklerin birinci ve 24. saatlerde Tarlov motor skorlaması ile nörolojik muayeneleri kaydedildi. Oksidatif stres ölçümü için MDA (malonildialdehit), SOD (süperoksit dismutaz), MPO (myeloperoksidaz) ve GSH (glutatyon) aktiviteleri kullanıldı. Apoptozis düzeyini belirlemek için TUNEL kiti ve ışık mikroskobi bulguları için hematoksilen eozin boyası kullanıldı. Bulgular: Karvedilol apoptozis düzeyini azalttı ve SOD ile GSH düzeyini artırıp MPO ve MDA düzeylerini azaltarak oksidasyon ve antioksidasyon olaylarını düzenledi. Sonuç: Karvedilol özellikle fonksiyonel iyileşme üzerine istatistiksel olarak olumlu etki oluşturdu ve apoptozisi azaltıcı ve oksidasyon-antioksidasyon olaylarını olumlu yönde düzenleyici etki gösterdi.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Carvedilol, Spinal trauma, Apoptosis, Secondary damage, Karvedilol, Spinal travma, Apoptozis, İkincil hasar

Kaynak

Turkish Neurosurgery

WoS Q Değeri

Q4

Scopus Q Değeri

Q3

Cilt

25

Sayı

6

Künye

Karataş, Y., Cengiz, Ş. L., Esen, H. H., Toker, A., Savaş, Ç. (2015). Effect of carvedilol on secondary damage in experimental spinal cord injury in rats. Turkish Neurosurgery, 25, 6, 930-935.