Amerika Birleşik Devletleri’nde Başkan Yardımcısı ile Türkiye’de Cumhurbaşkanı Yardımcısının Karşılaştırılması

6771 sayılı Anayasa değişikliği hakkındaki kanunun 16.4.2017 halkoylamasıile kabul edilmesiyle, başkanlık sistemi Türkiye’ye özgü yönleriylecumhurbaşkanlığı sistemi olarak benimsenmiş oldu. Başkanlık sistemleri içindehem başarılı hem de demokratik olması yönleriyle temel örnek olarak alınanAmerika Birleşik Devletleri başkanlık sistemi modeli, Türkiye açısından dabelirleyici olmasının yanında, belirli açılardan cumhurbaşkanlığı sistemi ileayrılmaktadır. Bu ayrılma noktalarından birisi de cumhurbaşkanı yardımcılarıile başkan yardımcısıdır. Bu makalede Amerika Birleşik Devletleri’nde başkanyardımcısı ile cumhurbaşkanı yardımcısının benzeyen ve farklılaşan yönleriincelenmektedir.
With the adoption of the law on amendment of the Constitution No.6771 with the referendum of 16.4.2017, the presidential system was adopted inTurkey. The US presidential system model, which is taken as a basic example interms of being both successful and democratic in presidential systems, isdistinguished from Turkey in terms of presidential system as well as beingdeterminative. One of these separation points is the vice-president. This articleexamines similar and different aspects of the vice president between Turkey andUnited States.

Başkan yardımcısı, Cumhurbaşkanı yardımcısı, Başkanlık Sistemi, Cumhurbaşkanlığı Sistemi, 6771 Sayılı Kanun, Vice President, Turkish Vice President, Presidential System, Turkish Presidential System, Constitutional Amendment of Turkey, Law No 6771

Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi

Yıldız, A. (2018). Amerika Birleşik Devletleri’nde Başkan Yardımcısı ile Türkiye’de Cumhurbaşkanı Yardımcısının karşılaştırılması. Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 13, 1, 509-534.