İslam ahlâkı ve özellikleri

1986

Necmettin Erbakan Üniversitesi

İslâm, iyi ile kötüyü, doğru ile yanlışı, güzel ile çirkini ayıramayan, kendi yaptığı putlara taparak Allah'a eş koşan, haksızlık, zûlüm ve her çeşit ahlaksızlığın yaygın olduğu bir cemiyet içinde doğmuş ve ''CAHİLİYYE DEVRİ'' diye nitelendirilen bu çağı ''SAADET DEVRİ''ne dönüştürmüştür. Bu inkılâbın gerçek kahramanı ve en büyük ahlâk numunesi de Hz. Muhammed (S.) olmuştur. Hz. Muhammed (S.) İslâm ahlâkının en büyük temsilcisidir; ama O, hiç bir zaman, bu ahlâkın kaidelerini kendi kafasından ve rastgele koymadığı gibi, bütün insanlığı ilgilendiren yaşayış ve davranış ilkelerini ilâhî emre ve vahye dayandırmıştır. Hz. Peygamber zamanında sistemli bir İslâm Ahlâkından, bir ''Ahlâk Felsefesi''nden söz edilememekle beraber, mükemmel bir ahlâkî yaşayışın olduğunu ve bu ahlâkın da iman ile iç içe bulunduğunu söyleyebiliriz. Çünkü ahlâk, kanaatımızca, İslâm'ın bir parçası değil, O'nun özü ve bütün bünyesine yayılan ruhudur. Müslümanların inanç, amel ve fikir hayatına yön veren tek gerçek kaynak da Kur'ân prensipleridir.
لقد فتحت الاخلاق الاسلامية أنقا جديدا في مجال علم الاخلاق و مبادئها وأكبر ممثل لهذه الاخلاق و سارسها هو النبي صلى الله عليه وسلم . قد أسس نفسه مبادئ هذه الاخلاق على أمر من الله و وحيه . بناء على ذلك فان مصادر الاخلاق الاسلامية و مستندها هو القرآن والسنة والقياس و اجماع الأمة . والقرآن الكريم والسنة النبويسة من بينها يأتيان في الدرجــة الأولى من الاهميـة. والاخلاق الاسلامية التي تبدو لنا منبثقة من القرآن والسنة وملائنات للعقل وحقائـة الحياة تشمل مجالات حياة الانسان . هذه الاخلاق كما تشمل الانسان نفسه كمحور لكل شئ تشمل ايضا جميع مناسباته مع بيئته ومجتمعه. و يمكننا ان نقول ان هذه الاخلاق تشكل الحجر الأساسي للانسان ، والمؤسسات الاجتماعية والانسانية جميعها تقوم على هذه الاساس

Makale

İslam, Ahlâk, İslam Ahlâkı, الاسلام, الأخلاق, الاخلاق الاسلامية, Islam, Ethics, Islamic Ethics

Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Erdem, H. (1986). İslam ahlâkı ve özellikleri. Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2, 2, 229-234.