Necmettin Erbakan Üniversitesi

This article discusses M. Quraish Shihab, a contemporary Indonesian commentator, about his life, writings, and greatest work, Tafsir Al-Mishbāh. Tafsir Al-Mishbāh is an Indonesian Quranic commentary that covers the entire 30 chapter of the Qur’an in 15 volumes in the order of the muṣḥaf. This commentary is also one of the most popular works of interpretation in Indonesia which is widely used as research material and study at various universities. Tafsir Al-Mishbāh tries to explain the Qur’an in easy-to-understand language so that the Qur’an can live in the midst of society as the main purpose of the revelation of the Qur’an, namely as a guide for mankind. With this and numerous other works in the field of commentary, M. Quraish Shihab has been named the pioneer of modern Southeast Asian commentary, which interprets the Qur’an in light of contemporary realities and needs. This article explores numerous aspects, including M. Quraish Shihab's biography, the background of writing Tafsir Al-Mishbāh, the characteristics of the commentary, its sources of reference, and the methods used to interpret it. This article aims to acquaint readers with the background of writing Tafsir Al-Mishbāh and to inform them about the development and character of modern commentary works in Southeast Asia, particularly in Indonesia.
Bu makale çağdaş Endonezyalı bir müfessir olan M. Quraish Shibab'ı, hayatını, eserlerini ve en önemli eseri olan Tafsir Al-Mishbah'ı ele almaktadır. M. Quraish Shihab, Orta Endonezya Ulema Konseyi Başkanı, IAIN Jakarta Rektörü ve Endonezya Cumhuriyeti Din Bakanlığı gibi çeşitli önemli görevlerde bulunmuş bir akademisyendir. Onun Tafsir Al- Mishbah adlı eseri Kur'an'ın 30 cüzünü mushaf sırasına göre açıklayan 15 ciltlik Endonezyaca bir tefsirdir. Bu tefsir aynı zamanda Endonezya'daki en popüler tefsir eserlerinden biri olup, çeşitli üniversitelerde araştırma ve çalışma materyali olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Tafsir Al-Mishbah, Kur'an'ı, toplum içinde yaşayabilmesi için, anlaşılması kolay bir dille açıklamaya çalışır; zira Kur'an'ın vahyedilişinin temel amacı insanlığa bir rehber olmasıdır. Bu tefsir çalışması ve tefsir alanındaki diğer eserleri ile M. Quraish Shihab, Kur'an'ı modern toplumun gerçekleri ve ihtiyaçları doğrultusunda açıklayan çağdaş Güneydoğu Asya tefsirinin öncüsü olarak anılmaktadır. Bu makale, M. Quraish Shihab'ın hayatı, ünlü eserlerinden bazıları, Tafsir Al-Mishbah'ın yazımının arka planı, tefsirin özellikleri, kaynakları ve tefsirin metodu gibi çeşitli noktalara odaklanmıştır. Bu makale, okuyucularını, Tafsir Al-Mishbah'ın yazımının arka planı ve Güneydoğu Asya'da, özellikle Endonezya'da modern tefsir çalışmalarının gelişimi ve karakteri hakkında bilgilendirmeyi amaçlar.

Makale

Tafsir, M. Quraish Shihab, Biography, Tafsir Al-Mishbāh, Commentaries’ Methods, Tefsir, M. Kureyş Şihabı, Biyografi, Tefsir, Al-Mishbah, Yorum, Yöntemleri

Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Andriawan, D. (2022). Interpretation of the Quran in contemporary Indonesia a study on M. Quraish Shihab and his work “Tafsir Al-Mishbāh”. Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 52, 1, 1-19.