Rekreasyonel Aktivitelere Katılımın Ekolojik Tutum Açısından Değerlendirilmesi

18.11.2021

Bu araştırmada, üniversite öğrencilerinin çevreye karşı tutumlarını incelemek için katılımcıların; yaşı, cinsiyeti, sınıfı, refah düzeyi, boş zamanlarını nerelerde değerlendirdikleri, son bir yıl içinde doğada yapılan herhangi bir boş zaman etkinliğine katılıp katılmadıkları ve çevre ile ilgi herhangi bir gruba/topluluğa veya derneğe üye olup olmadıkları gibi değişkenlerin anlamları farklılıklar taşıyıp taşımadığını belirlemeye yönelik bir araştırma yapılmıştır. Araştırmanın evreni; Ankara ve Konya ilinde bulunan üniversite öğrencileridir. Araştırmanın örneklemini; Gazi Üniversitesi, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi’ inde öğrenim gören 912 gönüllü öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak; araştırmacı ve danışmanı tarafından belirlenen ve toplam 7 sorudan oluşturulan kişisel bilgi formunun yanı sıra Dunlop, Van Liere, Mertig ve Jones (2000) tarafından geliştirilen, Türkçe geçerliği ve güvenirliği Demirel, Gürbüz ve Karaküçük (2009) tarafından yapılan “Yeni Ekolojik Paradigma” (YEP) kullanılmıştır. NEP, bireylerin doğa merkezli bir dünya görüşünü ne derece benimsediklerini belirlemeye yönelik bir ölçektir. Ölçekte yer alan ifadelerin yanıtlanmasında kullanılan derecelendirme ölçeğinde, “1=Kesinlikle Katılmıyorum, 2=Katılmıyorum, 3=Karasızım, 4=Katılıyorum ve 5=Kesinlikle Katılıyorum” olmak üzere 5’li likert tipindedir. Ölçek toplam 12 madde ve tek alt boyuttan oluşmaktadır. lerinin dağılımlarını belirlemek için yüzde ve frekans tanımlayıcı istatistik yöntemleri, verilerin normal dağılım gösterip göstermediğini belirlemek için verilerin çarpıklık ve basıklık değerleri kontrol edilmiştir. Yapılan incelemeler sonucu verilerin normal bir dağılıma sahip olduğu belirlenmiştir. Jondeau ve Rockinger (2003)’ e göre alt boyutların çarpıklık ve basıklık katsayılarının +3 ile -3 arasında değiştiğinde bu alt boyutlarında normal dağılım parametrelerine uygun şartlar taşıdığını belirtmiştir. Verilerin istatistiksel analizinde tanımlayıcı istatistiksel modellerin yanı sıra t-testi, anova, anlamlı grupların tespiti için Tukey HSD çoklu karşılaştırma testi yöntemleri kullanılmıştır (α = 0.05).
In this study, in order to examine the attitudes of university students towards the environment; age, gender, class, wealth level, where they spend their free time, whether they have participated in any leisure time activities in nature in the past year. A study was conducted to determine whether the meanings of variables such as The universe of the research; They are university students in Ankara and Konya provinces. The sample of the research; Gazi University, Ankara Hacı Bayram Veli University, Necmettin Erbakan University are 912 volunteer students. As a data collection tool in the research; determined by the researcher and his advisor and Dunlop, Mertig Liere, Mertig (2000), your personal information consisting of 7 questions in total. The "New Ecological Paradigm" (NEP), which was validated and validated in Turkish by Demirel, Gürbüz, and Karakucuk (2009), was used. NEP is a scale to determine the extent to which individuals adopt a nature-centered worldview. In the rating scale used to answer the statements in the scale, it is in the 5-point Likert type, “1=Strongly Disagree, 2=Disagree, 3=Agree, 4=Agree, and 5=Strongly Agree”. The scale consists of a total of 12 items and a single sub-dimension. In the analysis of the data obtained in the study, percentage and frequency descriptive statistical methods were used to determine the distribution of personal information of the participants, and the skewness and kurtosis values of the data were checked to determine whether the data showed a normal distribution. As a result of the examinations, it was determined that the data had a normal distribution. According to Jondeau and Rockinger (2003), when the skewness and kurtosis coefficients of the sub-dimensions vary between +3 and -3, these sub-dimensions meet the normal distribution parameters. In the statistical analysis of the data, besides descriptive statistical models, t-test, anova, and Tukey HSD multiple comparison test methods were used to detect significant groups (α = 0.05).

Çevre, Rekreasyon, Rekreasyon ve çevre etkileşimi, Çevresel tutum, Environment, Recreation, Recreation and environmental interaction, Environmental attitude

Bayrak, A. (2021). Rekreasyonel aktivitelere katılımın ekolojik tutum açısından değerlendirilmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Rekreasyon Yönetimi Anabilim Dalı, Konya.