Necmettin Erbakan Üniversitesi

Makalemizin konusunu teşkil eden َأراد “erâde” ve شاء “şâe” terimlerini yalnızca el- Cevherî’nin es-Sıhâh’ı ile İbn Fâris’in Mu’cemu Mekâyîsi’l-Lüga’sında geçen anlamları ile sınırladık. Anılan bu iki eser klasik Arapça sözlükler içinde çok önemli yerlere sahiptirler. Kaldı ki bu çalışmamızın Kelam ve İslam Tarihi mezhepleri alanı için de yararlı olacağı kanısındayız. Zira İslam tarihi boyunca özellikle mezheplerin doğuşu ve daha sonraları ortaya çıkan ihtilafların kökeninin erâde ve şâe fiilleri üzerinde de yoğunlaştığını görmekteyiz. Çalışmamızda bu iki terimin Kur’an’daki anlamlarını da bazı örneklerle bir bölüm halinde sunduk.
We have limited the terms أراد “erâde” and شاء “şâe” which has constituted the main topic of our article, solely with the meanings from “Sıhâh” by el-Cevherî and from “Mu’cemu Mekâyîsi’l-Lüga” by İbn Fâris. These two aforenamed works take significant places in standard Arabic dictionaries. Moreover, we are in the opinion of this work to be better in the area of Kalâm and History of İslamic Denominations. Throughout islamic history; we can see that particularly emerging of the islamic denominations, and the origin of the conflicts that have subsequently arised, centre on the verbs “erâde” and “şâe”. In this article we have presented the Quranic meanings of these two terms accompanied by various examples.
لقد حددنا الأفعال أراد وشاء التي تشكل الموضوع الرئيسي لمقالنا بالمعاني من الصحاح التي كتبها الجوهري ومن معجم مقاييس اللغة لابن فارس. هذه الكتابين لهما أماكن مهمة بين القواميس العربية الفصحى. وعلاوة على في ￯ ذلك, ونحن في رأي أن هذا العمل ليكون له نفع في مجال علم الكلام وتاريخ الطوائف الإسلامية. يمكننا أن نر التاريخ الإسلامي أن الاختلاف وتأسيس الفرقات الإسلامية له علاقة بمعنى هذين الفعلين, وأصل الصراعات التي رأيناها في وقت لاحق أيضا مركز على الأفعال أراد وشاء. في هذه المقالة قدمنا معاني القرآن الكريم من هذين المصطلحين مصحوبة بأمثلة مختلفة

Makale

Cevherî, Sıhâh, İbn Fâris, Mekâyîsu’l-Lüga, Erâde-Şâe, الجوهري, الصحاح, ابن فارس, معجم مقاييس اللغة, أراد, شاء

Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Yasdıman Demirdöven, N. (2015). el-Cevherî’nin es-Sıhâh: Tâcu’l-luğa ve Sıhâhu’l-Arabiyye’siyle İbn Fâris’in Mu’cemu Mekâyîsi’l-Lüga’sında ‘erâde’ ve ‘şâe’ fiillerinin karşılaştırılmalı anlamları. Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 39, 39, 75-104.