İslâm ve Türk borçlar hukukunda ibra

Kişiler arasında hukukî anlamda kurulan borç ilişkilerinin çeşitlişekillerde sona ereceği de hukuk düzenlerinin öngördüğü hususlardandır.Borcun en doğal sona erme şekli ifa olmakla birlikte, kişiler arası hukukîilişkilerde sözleşmelerin faklı sebeplerle sona ermeleri de pek tabii mümkünolup, bu anlamda ifa dışında borcu sona erdiren hâllerden birisi deibra olmaktadır.İbra sözleşmesi, alacaklının, alacağını tamamen veya kısmen eldeetmeden bundan vazgeçerek borçluyu borcundan kurtarma iradesini ortayakoyması ve borçlunun da bunu kabul etmesi veya en azından ret etmemesiüzerine meydana gelmektedir. Bu anlayışın doğal sonucu borcunsona ermesinde sadece tek tarafın iradesinin yeterli olmayacağıdır. Hukukînitelik yönünden “tasarrufî” işlem niteliğinde olduğu için taraflarınsahip olması gereken ehliyeti de ilgilendiren ve özellikle alacaklının fiil ehliyeti ile birlikte tasarruf yetkisine de sahip olmasının arandığı bir sözleşmedir.İbra ile alakalı olarak belirttiğimiz bu hususlar genel olarak İslâmHukukunda ve Roma Hukukundan başlayarak günümüz modern hukuksistemleri ve Türk borçlar hukukunda müşterek addedilebilir.İslâm Hukukunda ibra konusu olan alacak/borç ve hakların ıskât(alacaklı tarafından düşürülebilen) niteliğini haiz olması öne çıkmıştır.Tarafların iradelerini ortaya koydukları ifade biçimlerinin hukukî işleminkurulması ve sonuçları üzerinde etkisi bulunmaktadır. Hakkın ve borcungeri dönülmez bir şekilde sözleşmenin yapılmasıyla birlikte düşürülmesinisağlayan bir hukukî işlem olan ibrada, mülkiyetin intikalini sağlayan(temlik) ve hakkı düşüren (ıskât) vasıflardan hangisinin ön plânda olduğuhususunda farklı görüşler vardır. Bunun sonucuna göre ibra sözleşmesindekabul gerekliliği, bunun açık veya zımnî olması ile tek/iki taraflılıkproblemleri çözülmeye çalışılmıştır.
It is foreseen by legal orders that an obligatio will diversely end.Besides, discharging is the most natural type of ending of a debt, it ispossible that contracts can diversely end in interpersonal legal relationships.Among them, another legal reason that end a debt is release form.Release agreement takes place while before creditor wholly or inpart collects his/her debts creditor gives up his/her debt and revealshis/her will about quittance, debtor agrees or at least doesn’t deny this.Natural result of this understanding is that a party’s will doesn’t sufficein ending a debt. Releasing is a disposition procedure and an agreementthat competency of parties and especially creditor’s power of dispositionas well as capacity to act are sought.These issues, which we have mentioned above as related to releaseagreement, generally can be regarded jointly in İslâmic Law and RomanLaw, and in contemporary modern legal systems and Turkish ObligationsLaw.Depts, credits and rights’ extinctive quality (can be annulled bycreditor) comes to the forefront about releasing in İslâmic Law. Explanandumthat reveal the will of the parties has an effect upon setting upand results of legal transaction. As soon as a release agreement is executed,the right and the debt irrecovably annul. There are different viewabout which one is the front-end feautures of releasing: the transfer ofownership (disposition) or forfeiture of right (annulling). As a result, it istried to solve the necessity of acceptance, openness or implicit of this,and bilateral/one-sided contract issues.

Borç, Borcun sona ermesi, İbra, Kabul, Red, Tek/İki Taraflı Sözleşme, Debt, Ending a dept, Release, Acceptance, Disapprove, One-Sided/Bilateral Contract

Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi