Spora Katılım İçin Muayene Olmak Amacıyla Spor Hekimliği Polikliniğine Başvuran Kişilerin Demografik Özellikleri

Amaç: Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de spora olan ilgi ve katılım bütün yaşlarda ve cinsiyetlerde her geçen gün hızla artmaktadır. Özellikle batı ülkelerinde spora katılımın demografik özellikleri ile ilgili çok fazla sayıda çalışma bulunmaktadır. Ülkemizde ise bu alandaki çalışmalar oldukça sınırlı sayıdadır. Bu çalışma ile ülkemizde spora katılım öncesi yapılan muayene başvurularının demografik özelliklerinin saptanmasına katkı sağlanması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Konya ilinde bir Spor Hekimliği Anabilim Dalı Polikliniğine 1 Mayıs 2016 ile 31 Ekim 2017 tarihleri arasındaki bir buçuk sene içerisinde spora katılım öncesi muayene olup lisans almak amacıyla başvuran 151 kişi cinsiyet ve yaş açısından değerlendirildi. Bulgular: Başvuruların %87.4'ü erkek %22.6'sı kadındı ve başvurularda 18 yaşın altındakilerin yani çocukların oranı %7.9 idi. Başvurularda minumum yaş 10 maksimum ise 50 idi. Erkek başvuru yaş ortalaması 27.598.1, kadın başvuru yaş ortalaması 23.264.3, çocuklar için 13.413.2 ve tüm başvurular için ortalama 27.053.2 idi. Sonuç: Spora katılım için yapılan muayenelerde kadın, çocuk ve yaşlı katılımcıların oranının düşük olduğu bulundu. Bu durum yabancı literatürle uyumsuzdu. Ülkemizde bu konuda daha fazla araştırma yapılması bununla birlikte kadın, çocuk ve yaşlıların sağlıklı bir şekilde spor yapmaya özendirilmesi gerekmektedir.
Objective: Interest and participation in sports activities is rapidly increasing at all ages and genders as it does all around the world. There are various studies about demographic structure of participation to sports activities in western world. However, there is very limited research about this topic in our country. The very purpose of this study is to help to detect demographic features of examination applications before participation in sports activities. Materials and Methods: Between the dates of May 1, 2016 and October 31, 2017 (within a period of one and a half year), 151 people who applied to a sport medicine clinic in Konya City in order to be examined before participating in sports activities and get a license, were evaluated in terms of age and gender. Results: 87.4% of the applicants were male and 22.6% were female. 7.9% of the applicants were also under 18 years old (children). Minimum age was 10, while maximum age was 50. Average age of the males, females and children were 27.59±8.1, 23.26±4.3 and 13.41±3.2, respectively. It was 27.05±3.2 for the whole group of applicants. Conclusion: It has been found out that the number of female and children applicants in examination for sports activities was less than expected and it was observed as a discordant fact with international literature. More research should be conducted about this case in our country. On the other hand, female, children and elders must be encouraged to participate more in sports activities.

Sporcular, Muayene, Tıbbi lisans verme, Demografik analiz, Athletes, Preparticipation sports examination, Demographic analysis

Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi

Solar Görmüş, Z. I., Kürklü, G. B. (2017). Spora katılım için muayene olmak amacıyla spor hekimliği polikliniğine başvuran kişilerin demografik özellikleri. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi, 31, 3, 143-145.