Bu araştırmanın amacı, 1997-2013 yılları arasında üniversite seçme ve yerleştirme sınavlarında (ÖSS, ÖYS, YGS, LYS) çıkmış limit sorularını Bloom Taksonomisine göre analiz etmektir. Bu sorulardan hazırlanan bir başarı testi ile adayların bilişsel düzeyleri belirlenmiş ve ayrıca hazırlanan bir form ile cinsiyet, yaş, sınıf, akademik başarı ve lise türü değişkenlerinin adayların cevapları üzerindeki etkileri belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma tarama modelindedir. 1997-2013 yılları arasında çıkmış çoktan seçmeli sorular Bloom Taksonomisine göre seviyelere ayrılmış ve bu ayırım yapılırken uzman yardımı alınarak bir başarı testi oluşturulmuştur. Başarı testine ek olarak cinsiyet, sınıf, akademik başarı ve lise türü değişkenlerini içeren bir form hazırlanıp adaylara sunulmuştur. Başarı testi Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği Programında öğrenim gören öğrencilere uygulanmıştır. Araştırmaya 1, 2 ve 3. Sınıf düzeylerinden 90 tane (78 kız ve 12 erkek) öğrenci rastgele seçilmiştir. Veri analizi sonuçlarına göre, katılımcılar en düşük başarıyı analiz düzeyinde göstermiştir. Sadece uygulama düzeyinde kız öğrencilerin erkek öğrencilerden daha başarılı olduğu tespit edilmiştir. Sınıf düzeylerine göre yapılan analiz sonuçlarına göre 2. sınıf öğrencileri kavrama düzeyinde diğer öğrencilerden daha başarılı olmuştur. Okul türü ve yaş değişkenleri bakımından adayların punanları arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Sonuç olarak, akademik başarısı yüksek öğrencilerin daha başarılı olduğu gözlenmiştir. Çalışmada bilgi seviyesindeki soruların en fazla sayıda doğru cevaplanması beklenirken uygulama seviyesindeki sorular bilgi ve kavrama seviyelerini geçerek en çok cevaplanma oranına sahip olmuştur. Bu sonuç Yenilenmiş Bloom Taksonomisini desteklemektedir. Çünkü yenilenmiş taksonomisiye göre, alt seviyeler bazen üst seviyelerden daha karmaşık olabilir. Bu şekilde Yenilenmiş Bloom Taksonomisi ile ilgili çalışmalar yapılabilir.
The aim of this research is to analyze “limit” related questions asked at university selection and placement exams (ÖSS, ÖYS, YGS, LYS) between 1997-2013 years according to Bloom’s Taxonomy. A success test prepared from these questions was applied to elementary mathematics preservice teachers for defining their cognitive levels and a form was prepared determining the effects of gender, age, class level, academic success and high school type variables on Bloom levels. The study is designed in survey research. Sixteen multiple choice questions selected through 1997-2013 exams and a form requesting gender, class, academic success and high school type information was prepared by the researcher and they were applied together. The tests were applied to students who study at Necmettin Erbakan University, Ahmet Keleşoğlu Faculty of Education, Elementary Mathematics Teaching Programme. 90 students were selected randomly (78 female and 12 male) from 1st, 2nd and 3rd grades. Data analysis results show that participants are least successful in analysis levels. By analyzing the participants’ answers, it was reached that female students are more successful than male students only in application levels. According to the class level results, 2nd grade students are more successful than others in comprehension level. Participants statistically didn’t differ in high school or age variables. Finally, it is understood that the students who have higher cumulative grade point averages are more successful than others. Questions included the knowledge level were expected to have more correct solutions than others, however, participants got higher scores in application level questions than knowledge and comprehension level questions. This result supports Revised Bloom’s Taxonomy, because, according to the revised taxonomy a lower lever sometimes can be more complex than upper levels. Finally, new researches are proposed to be done on revised taxonomy.

Limit, Bloom Taksonomisi, YGS, LYS, Bloom Taxonomy

Turkish Studies (Elektronik)

Yalçınkaya, İ., Eren, S. (2016). 1997-2013 yılları arasında üniversite seçme ve yerleştirme sınavlarında sorulan limit sorularının Bloom Taksonomisine göre analizi ve ilköğretim matematik öğretmen adaylarının bilişsel düzeyleri. Turkish Studies (Elektronik), 11, 19, 789-806.