Amerika Birleşik Devletleri Ve Kanada'da Okul Müdürlerinin Genel Profili Ve Mesleki Gelişim Faaliyetlerine Katılım Düzeyleri

Bu çalışmada amaç, köklü okul yöneticisi seçme ve yetiştirme geleneklerine sahip ABD ve Kanada'daki mevcut okul müdürlerinin genel profillerini ve mesleki gelişim faaliyetlerine katılım düzeylerini incelemektir. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden betimleme yöntemi kullanılmıştır. Bu kapsamda, 2013 Uluslararası Öğretme ve Öğrenme Anketi (Teaching and Learning International Survey [TALIS]) verilerinden yararlanılarak her iki ülkede görev yapan okul müdürlerinin demografik özellikleri (cinsiyet, yaş, eğitim durumu ve deneyim) ve aldıkları mesleki gelişim eğitimleri ve katıldıkları mentorluk, seminer, kurs ve gözlem ziyaretleri gibi profesyonel faaliyetler incelenmiştir. İlgili alan yazına göre, her iki ülkede yönetici seçme kriterleri; öğretmenlik tecrübesinin bulunması, eğitim yönetimi alanında yüksek lisans yapmış olmak, yöneticilik sertifikasına sahip olmak ve belirli mesleki eğitim programlarına katılım olarak ortaya çıkmaktadır. Çalışmanın bulguları da alan yazına paralel olarak, ABD ve Kanada'daki müdürlerin çoğunluğunun önemli ölçüde öğretmenlik tecrübesine sahip olduğu, öğretimsel liderlik ve okul yönetimine ilişkin program veya kurslara, çeşitli mesleki ağlara, mentorluk veya araştırma aktivitelerine ve konferans veya gözlem ziyareti amaçlı okul ziyareti aktivitelerine sıklıkla katıldıklarını göstermektedir.
The purpose of this study is to reveal demographic characteristics of school principals in the U.S.A. and Canada, and to investigate their level of participation in professional development activities. Descriptive statistics of quantitative method were employed in the study. Within the scope of the study, demographic information (gender, age, educational level and experience) of principals and professional activities taken, such as professional development, mentorship, seminar, observation visits and courses, were investigated, drawing upon 2013 Teaching and Learning International Survey (TALIS) dataset. According to related literature, principal selection criteria in both countries include having teaching experience, master's degree in educational administration, administrative certificate and participation in certain professional development activities. Consistently, TALIS data showed that most principals in the U.S.A and Canada had a substantial level of teaching experience and frequently participated in professional activities such as, programs and courses about instructional leadership and school administration, network, mentorship, research activities, conferences and school visits for observational purposes.

Abd, Kanada, Mesleki Gelişim, Okul Yönetimi, Yönetici Yetiştirme, Canada, Principal Training, Professional Development, School Management, Talıs, The U.S.A

Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Gümüş, E., Bellibaş, M Ş. (2015). Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da Okul Müdürlerinin Genel Profili ve Mesleki Gelişim Faaliyetlerine Katılım Düzeyleri. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12, 32, 158-179.