Üstün Yetenekli Öğrencilerin Resim Uygulamalarında Zekâ

Eğitim uygulamaları içinde önemli bir yere sahip olan görsel sanatlar eğitimi, üstün yetenekli bireylerin eğitiminde daha da önem kazanmıştır. Sanat eğitimi, öğrencilerin yaratıcılığını üretime dönüştürerek sanat ürünü ortaya çıkarmalarını sağlamaktadır. Bu çalışmada üstün yetenekli öğrencilerin sanat üretiminde resim ile zekâ ilişkisinin irdelenmesi amaçlanmıştır. Literatür taraması şeklinde yapılan bu çalışmanın sonuçlara göre zekâ ve resim yeteneğinin doğrudan ilişkili olduğunu belirten araştırmalar yanında, sanat ve zekâ arasında doğrudan bağlantının olmadığını belirten araştırmalar da bulunmaktadır. Sonuç olarak sanatın teknik ya da işçilik yönü olan sanat elemanlarının kullanılmasında zekâ ile resim arasında doğrudan bir korelasyon kurulmazken resim çalışmasını sanata dönüştürmek için, en az ortalama üstü bir zekâya ihtiyaç duyulduğu sonucuna varılmıştır.
Visual arts education which has an important place in education applications gained importance on education of gifted individuals. Visual arts education provides students to reveal work of art by transforming creativity into production. In this study, scrutinize of relation between picture and intelligence in art production of gifted students was aimed. According to the results of this study which was carried out as literature review; there are researches determining that there is no direct connection between art and intelligence besides there are researches determining that intelligence and picturing ability. As a result, while direct correlation between intelligence and picturing was not established, it was concluded that at least an above average intelligence is needed for usage of art principles which transforms picture works in to art and creativity.

Zekâ, Resim zekâ ilişkisi, Intelligence, Picture intelligence relation

Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi

Genç, M. A. (2017). Üstün yetenekli öğrencilerin resim uygulamalarında zekâ. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 18, 1, 643-655.