Exergy analysis of a spark ignition engine for different crankshaft speeds

In this study, a spark ignition (SI) engine performance is exergeticallyinvestigated for different crankshaft speeds. The test engine is VSG413SI type engine fueled with 95 octane gasoline. The test engine has 1.3 lvolume, four stroke, four cylinder, 45 kW maximum power capacity and98 Nm maximum torque capacity. The experiments are realized underfully loaded test conditions. The crankshaft speed is changed between1200 rpm and 5000 rpm. In the calculations, actual operating dataobtained by experiments are used. It is found that maximum energy andexergy efficiencies are obtained at crankshaft speed of 2500 rpm, whichare 29.78% and 27.77%, respectively. Entropy generation rateincreases with increase in crankshaft speed and ranged from 0.059kW/K to 0.253 kW/K for all study.
Bu çalışmada, buji ateşlemeli bir motorun performansı farklı krank milihızları için ekserjetik olarak incelenmektedir. Test motoru 95 oktanbenzin yakıtlı VSG413 SI türü motordur. Test motoru 1.3 l hacim, dörtstrok, dört silindir, 45 kW’lık maksimum güç kapasitesi ve 98 Nm’likmaksimum tork kapasitesine sahiptir. Deneyler tam yük test koşullarıaltında gerçekleştirilmiştir. Krank mili hızı 1200 d/d ve 5000 d/daralığında değiştirilmiştir. Hesaplamalarda, deneylerden elde edilengerçek çalışma verileri kullanılmıştır. %29.78’lik maksimum enerjiverimi ve %27.77’lik maksimum ekserji veriminin 2500 rpm’lik krankmili hızında elde edildiği tespit edilmiştir. Entropi üretimi krank milihızının artmasıyla artmaktadır ve bütün çalışma boyunca 0.059 kW/Kile 0.253 kW/K aralığında değişmektedir.

WOS:000459408300003

Spark ignition engine, Exergy analysis, Exergy efficiency, Exergy destruction, Buji ateşlemeli motor, Ekserji analizi, Ekserji verimi, Ekserji yıkımı

Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi

Özdalyan, B., Uysal, C., & Kurt, H. (2019). Exergy analysis of a spark ignition engine for different crankshaft speeds. Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 25, 1, 13-19.