Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Yapılan bu çalışma ile turizm sektöründe ve turizm ile dolaylı ilişkili sektörlerde bulunan işletmelerde yerleşik ve göçmen girişimcilerin yapmış oldukları girişimcilik faaliyetlerinde hangi Girişimcilik Motivasyonu Kaynakları ile işe başladıklarını tespit etmek amaçlanmıştır. Araştırma, Ağustos-Aralık 2021 tarihleri arasında Konya il merkezinde bulunan turizm sektöründe ve turizm ile dolaylı ilişkili sektörlerde hizmet veren yerleşik ve göçmen 478 girişimci ile yüz yüze gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda, Girişimcilik Motivasyon Kaynaklarının, Fırsat Odaklı Motivasyon, Bağımsızlık Odaklı Motivasyon, Maddiyat Odaklı Motivasyon ve Lüks Hayat Odaklı Motivasyon alt boyutlarında oluştuğu ve yerleşik ve göçmen girişimcilerin girişimcilik motivasyonları arasında Bağımsızlık Odaklı Motivasyon alt boyutunda anlamlı farklılıklar olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Diğer alt boyutlarda ise yerleşik ve göçmen girişimciler arasında anlamlı farklılığın oluşmadığı tespit edilmiştir. Araştırmada oluşan bu sonuçlar, yerleşik ve göçmen girişimcilerin herkesin yaptığından farklı şeyler peşinden giden, özgür ve bağımsız duruşunu önemseyen, alışılmışın dışında girişimlerin öncüsü olma niyetini ortaya koyan Bağımsızlık Odaklı Girişimcilik motivasyonlarında farklılaştıklarını ortaya koymuştur.
The aim of this study is to determine the Entrepreneurship Motivation Sources of the resident and migrant entrepreneurs in the tourism sector and in the sectors indirectly related to tourism. The research was conducted face-to-face with 478 resident and migrant entrepreneurs serving in the tourism sector and indirectly related sectors with tourism in the city center of Konya between August and December 2021. As a result of the research, it was concluded that Entrepreneurship Motivation Sources are formed in the sub-dimensions of Opportunity-Oriented Motivation, Independence-Oriented Motivation, Material-Oriented Motivation and Luxury Life-Oriented Motivation and that there are significant differences in the Independence-Oriented Motivation sub-dimension between the entrepreneurship motivations of established and immigrant entrepreneurs. In other sub-dimensions, it was found that there was no significant difference between resident and migrant entrepreneurs. These results of the research revealed that resident and migrant entrepreneurs differed in their motivations for Independence-Oriented Entrepreneurship, which pursued different things than everyone else does, cared about their free and independent stance, and revealed their intention to be the pioneer of unusual initiatives.

Doktora Tezi

Girişimcilik Motivasyonu, Göçmen Girişimci, Turizm Sektörü, Göç, Entrepreneurship Motivation, Migrant Entrepreneur, Tourism Sector, Migration

Gülal, M. (2023). Turizm sektöründe girişimcilik motivasyonu: Yerleşik ve göçmen girişimciler üzerine karşılaştırmalı bir analiz. (Yayımlanmamış doktora tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı, Konya.