İnsan rûhu, ezelî olan tanrısal bir öz müdür?

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2016

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Necmettin Erbakan Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Özet

Hakkındaki bilgi azlığı sebebiyle geçmişte olduğu gibi günümüzde de birçok kimse için “rûh” kavramı, bir merak konusu olmaya devam etmekte, bir sorun olarak düşüncelerinde yer almaktadır. İnsanın hem biyolojik canlılığının, hem de algılayıcı ve bilici özünün kaynağı olan rûhun maddeden ayrı, ezelî bir cevher olduğu görüşü, ilk zamanlar Batı Felsefesindeki tartışmalarda ön plana çıkar. Ancak zamanla gerek Hıristiyan düşünce tarihinin, gerekse felsefe kültürünün Arapçaya tercümesiyle beraber kimi İslamî öğretiler üzerinde de etkili olmuştur. Günümüzde, Müslümanlar arasında rûhun tanrısal bir öz olduğu veya tanrısal özden geldiği anlayışı kolaylıkla gündeme getirilebilmektedir. Bu bağlamda özellikle rûhun tanrı ile özdeş olmadığı, ezelî olmayıp sonradan yaratıldığı, tanrıdan kopup gelen bir parça olmadığı meselesinin açık bir şekilde ortaya konmasının önem arz ettiği görülmektedir.
As well as due to lack of knowledge about its, as it was in the past, today for many to one, "spirit" concept continues to be a subject of curiosity and is located in the thoughts of them as a problem. The opinion that the spirit which is the source of the biological presence and mind is an eternal matter that separate from substance the first time brought to the agenda in the debates in Western Philosophy. But over the time either Christian history of thought should have been effective or by the culture of philosophy with the translation into Arabic have been effective on some Islamic teachings. Today, among some Muslims the understanding that the soul is a divine esence or come from a divine essence can be brought up easily to agenda. In this context, especially the issue that spirit is not identical with God, it is not eternal and was created later and it is not a part that come from God, is important to clearly demonstrated.

Açıklama

Makale

Anahtar Kelimeler

Rûh, Ezelî, Tanrısal Öz, Nefis, Batı Felsefesi, Spirit, Eternal, Divine Essence, Soul/Nafs, Western Philosophy, الروح, أزلي, الجوهر إلهي, النفس, الفلسفة الغربية

Kaynak

Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

41

Sayı

41

Künye

Turan, M. (2016). İnsan rûhu, ezelî olan tanrısal bir öz müdür?. Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 41, 41, 102-130.

Koleksiyon