Ana dili öğretimi, ilköğretim süreciyle başlayan okul türü öğrenmede bütün derslerin başarısını etkileyen bir süreçtir. Bu süreçte, öğrencilerin dilsel becerilerini geliştirmeye dönük uygulamalardan yararlanılır. Türkçe eğitiminin başat amacı, öğrencilerin okuyup dinlediklerini anlamaları ve düşündüklerini söz ve yazı ile anlatabilmeleridir. Uygulamalarda, öğretimin temel gereçleri olan öğretici ve yazınsal nitelikli metinler kullanılır. Bu yönüyle metin türlerin seçimi ve hazırlanması çok önemlidir. Bu nedenle Türkçe öğretiminde kullanılacak öğretim programının ve metinlerin nitelikli olması gerekmektedir. 2004-2005 öğretim yılında bilindiği gibi Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ilköğretim programlarının yapısında değişiklik yapmıştır ve yapılandırmacı yaklaşıma göre hazırlanmış programları uygulamaya koymuştur. Bu programa uygun olarak da eğitim-öğretim sürecinde yeni ders kitapları hazırlanmıştır. Bu çalışma ise 5. Sınıf Türkçe ders kitapları ile ilgili mevcut durumu betimlemek amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmada da Türkçe dersi öğretim programı ve beşinci sınıf Türkçe ders kitabı incelenmiştir. İncelenen Türkçe öğretim programının bilgiyi edinen, bilgiyi yapılandıran bireyler yetiştirme anlayışıyla bütünleştirildiği görülmüştür. Kitaptaki yazınsal metinlerin birkaçı dışında çocuğa görelik ve anlatım özellikleri açısından nitelikli olmadığı belirlenmiştir.
Mother tongue, as a process of teaching, effects students' success for their entire life from the beginning of their elementary education. In that process, teaching strategies that enrich students' language development are implemented. The main reason of teaching Turkish is helping students to understand what they read and listen, in addition to express their thoughts by speaking and writing. In the application of teaching Turkish, corpus that are rich in terms of their informational and literacy aspects are used. From this direction, preparing and selecting the types of corpus is very crucial. For this reason, materials and teaching methods that are used in teaching Turkish should be carefully considered and should be qualified. As known, in the academic year of 20042005, Ministry of National Education had revised the curriculum of primary education in Turkey. With this change, a curriculum that is based on constructivist approach has been implemented. New textbooks are designed based on this new curriculum and have been used. The purposes of this study is to describe the current situation related to fifth grade Turkish textbooks. In this study, Turkish lesson curriculum and fifth grade Turkish textbook are examined. It is seen that the reviewed Turkish Language teaching program is integrated with the goal of preparing individuals who obtain and contruct knowledge. Except for a few of the literary text in the book it is determined that most of the literary text in the book are not qualified in terms of child relativity and expression properties.

Tarih, Türkçe Dersi Öğretim Programı, 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı, Türkçe Öğretimi, Yapılandırmacılık, Metin, Turkish Lesson Curriculum, Fifth Grade Turkish Textbook, Turkish Teaching, Constructivism, Text

Ana Dili Eğitimi Dergisi

Çalışkan, G. (2016). Türkçe Dersi Öğretim Programı ve Türkçe Ders Kitapları: 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabına Yönelik Bir İnceleme. Ana Dili Eğitimi Dergisi, 4, 2, 200-214.