Sabûhî Ahmed Dede’nin İhtiyârât-ı Mesnevî’sinde işârî tefsir örnekleri

Necmettin Erbakan Üniversitesi

Kur’an’ı anlama ve yorumlama çabaları sonucu ortaya çıkan tefsir ekollerinden biri de işârî tefsir ekolüdür. Bu ekol daha çok tasavvuf erbabına nispet edilmiştir. Sûfiler, kalplerine doğan ilham ve işaretler yoluyla Kur’an’ı tefsir etme yolunu seçmiştir. Bunlardan biri de Mevlânâ’dır. O, Mesnevi adlı eserinde birçok ayet ve hadise yer vermiştir. Sonra gelen âlimler de Mesnevî’ye birçok şerh yazmışlardır. Bu şârihlerden biri de Sabûhî Ahmed Dede’dir. O, kaleme almış olduğu İhtiyârât adlı eserde iman, ibadet,ahlak, dünya-ahiret, insan-alem gibi konuları ele almış; bu hususta Mesnevî’de geçen ayetlere değinmiş ve bunları işarî olarak yorumlama yoluna gitmiştir. Bu çalışmada Sabûhî Ahmed Dede’nin İhtiyarât’ında ön plana çıkan işârî yorumlar ele alınacaktır. Öncelikle Sabûhî Ahmed Dede’nin hayatı ve eserleri, özellikle de İhtiyârât-ı Mesnevî’si ele alınıp incelenecektir. Daha sonra İhtiyarât’ta geçen beyitlerin ayet iktibasları ve bu iktibasların nasıl yorumlandığı ele alınıp incelenecektir.
One of the tafsir schools that emerged as a result of the efforts to understand and interpret the Quran is the isharî tafsir school. This school is mostly attributed to Sufism connoisseurs. The Sufis chose to interpret the Quran through inspiration and signs born to their hearts. One of them is Mawlana. He included many verses and hadiths in his work called Mesnevi. Later scholars also wrote many commentaries to Mesnevi. One of these commentators is SabûhîAhmed Dede. He dealt with subjects such as belief, worship, morality, world-hereafter, man-world in his work titled Ihtiyârât; He referred to the verses in the Mesneviregarding this issue and chose to interpret them as isharî. In this study, isharî comments that will come to the fore in Sabûhî Ahmed Dede's Ihtiyarâtwill be discussed. First of all, the life and works of Sabûhî Ahmed Dede will be handled and examined, especially Ihtiyarât. Later, the verse citations of the couplets mentioned in Ihtiyarât and how these citations are interpreted will be discussed and examined.

Makale

Tefsir, Tasavvuf, Sabûhî Ahmed Dede, Commentary, Mysticism

Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Bayram, E., Kızılkaya, M. (2020). Sabûhî Ahmed Dede’nin İhtiyârât-ı Mesnevî’sinde İşârî tefsir örnekleri. Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 50, 50, 24-42.