XVIII. Yüzyılda Hanefi bir muhaddis; İbn Himmât Ed-Dımaşkî’nin Mısır ve Hicâz’a yolculukları, hocaları ve hadis icâzetler

Necmettin Erbakan Üniversitesi

İbn Himmât ed-Dımeşkî, XVIII. yüzyıl Osmanlı hadis çalışmalarına tedrîs ve telif bağlamında önemli oranda katkı sunan muhaddis fakihlerden olup, yaşadığı dönemde İstanbul’un muhaddisi ve musnidi olarak tanınmıştır. İbn Himmât’ın eserleri ile ilgili günümüzde birçok akademik çalışma yapılmasına rağmen, hadis ilimlerindeki birikimini ortaya koyacak nitelikte bir biyografisi yazılmamıştır. Biyografi kaynaklarında onun hocalarından yalnızca üçü hakkında bilgi verilmekte, Dimyat ve Kahire’deki tahsil dönemine dair bilgi bulunmamaktadır. Bu çalışmada, şu ana kadar pek bilinmeyen icâzetnâme belgelerindeki biyografik bilgiler derlenerek, İbn Himmât ed-Dımeşkî’nin Şam’dan başlayarak Dimyat, Kahire, Mekke, Medine ve İstanbul’a kadar uzanan ilim yolculukları ve bu yolculukları sırasında kendilerinden ders aldığı hocaları, okuduğu kitaplar ve rivayet birikimi tanıtılacaktır.

Makale

İbn Himmât ed-Dımeşkî, Hadis, İcâzet, Osmanlı, Ottoman, Permission, Hadith

Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Ayaz, K. (2019). XVIII. yüzyılda Hanefi bir muhaddis; İbn Himmât ed-Dımaşkî’nin Mısır ve Hicâz’a yolculukları, hocaları ve hadis icâzetleri, 48, 48, 15-46.