Dental Findings In Marfan Syndrome: A Case Report

Marfan sendromu, öncelikle kas-iskelet sistemi, kalp-damar sistemi ve gözleri etkileyen anomaliler ile karakterize, otozomal dominant bir bağ dokusu hastalığıdır. Enfektif endokardit riski nedeniyle sendromun erken tanısının önemli olduğu ileri sürülmektedir. 7 yaşındaki kadın hasta alt çenenin ön bölgesindeki dişlerin çapraşıklığı şikâyeti ile kliniğimize başvurdu. Ayrıntılı klinik ve radyografik muayene sonucu hastanın çoklu tedavi ihtiyacı olduğu belirlendi. Hastanın derin çürükleri dikkate tedaviler girişimden bir saat önce olacak şekilde tasarlanan antibiyotik proflaksisi altında gerçekleştirildi. Hastaya diş hekimine düzenli olarak gelmesi önerildi ve ortodontik değerlendirilmeye yönlendirildi.
Marfan syndrome is an autosomal dominant disorder of connective tissue primarily characterized with anomalies affecting the musculoskeletal system, the cardiovascular system and the eyes. It has been suggested that early diagnosis of the syndrome is important, because of the risk of infective endocarditis. A 7-year-old female was referred to our clinic, with a chief complaint of dental crowding in the anterior region of mandible. It was observed that the patient needed multiple treatments based on detailed clinical and radiographic examinations. The treatment was carried out with antibiotic prophylaxis an hour prior to her appointment considering her profound caries. The patient was advised to visit regularly for follow up and she was referred for orthodontic evaluation.

WOS:000408113700010
PubMed ID:28955598

Marfan syndrome, Dental management, Antibiotic prophylaxis, İnfective endocarditis, Marfan sendromu, Dental tedavi, Antibiyotik profilaksi, Enfektif endokardit

Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry

Korkut, E., Bostancı, B., Ünlü, N. (2017). Dental findings in Marfan Syndrome: A case report. European Oral Research, 2, 51, 61-67.