Kutsal kitapların sayısı: İlk sahifeler ve önceki kutsal metinler

Necmettin Erbakan Üniversitesi

Suhuf, küçük kavim ve topluluklara onların ihtiyaçlarını karşılayabilecek küçük çapta indirilen kitap veya risalelerdir. Suhuf pek çok peygambere indirilmiştir. Kur’ân’da suhufu’l-ûlâ/ilk sahifeler ifadesi bunun delilidir. Ayrıca Kur’ân’da İshâk, Yakûb, Süleymân, Yûsuf ve Zekeriyyâ gibi peygamberlere de kitap verildiği ifade edilir. Ancak tefsir geleneğinde bir hadîse istinaden sadece dört büyük kutsal kitapla dört peygambere verilen suhuftan bahsedilir. Bazı âyetlerde de belli peygamberlere kitap verildiği açık olarak ifade edilmesine rağmen müfessirler tarafından farklı şekilde açıklanmıştır. Bu çalışmada öncelikle Kur’ân’ın genel bütünlüğü içerisinde kutsal kitapların sayısının bilinen bu az sayıyla kısıtlı olup olmadığı incelenmiş, hadîslerde bildirilen suhuf'un doğruluk derecesine bakılmış, en sonda da İslâm bilim tarihinde başka suhuf'un tespit edilip edilmediği araştırılmış ve neticede bazı kaynaklarda Hz. Şuayb’in de sahifelerinden bahsedildiği görülmüştür. Kur’ân’a da bütüncül olarak bakıldığında pek çok peygambere suhuf verildiğine dair açık ve zımnî âyetler mevcuttur.
Ṣuḥufis the books or pamphlets revealed on a small-scale meet the needs of small communities and peoples. Many prophets received ṣuḥuf so that Qur’ān uses the term of ṣuḥufu’l-‘ûlâ/early scriptures. Aside from these books, in Qur’ān, it also says that books were given to the prophets such as Ishāq, Ya’qob, Sulaimān, Yusuf and Zakariyyā. However in tafsīr tradition, four suḥuf are mentioned based on four major sacred books and one ḥadith. Even though it is clearly stated in some verses in Qur’ān that certain prophets were received the holy books, it was explained in different manners. In present study, the number of ṣuḥuf in Qur’ān, accuracy rating of ṣuḥuf stated in ḥadith, and whether there is another ṣuḥuf in history of Islāmic science are examined. After all,it seems that ṣuḥuf were revealed to Shuayb mentioned in some sources. When it is thoroughly looked at the Qur’ān, it clearly and implicitly seems that ṣuḥuf were revealed to many prophets too.

Makale

Tefsîr, Kutsal Kitap, Sahife, Tafsir, Bible, Page

Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Kahraman, F. (2020). Kutsal kitapların sayısı: İlk sahifeler ve önceki kutsal metinler. Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 50, 50, 1-23.