Araştırma Görevlisi Hekimlerin Hastane İnfeksiyonları Konusundaki Bilgi ve Davranışlarının Değerlendirilmesi

Giriş: Bu çalışma, bir üniversite hastanesinde hizmet veren araştırma görevlisi hekimlerin hastane infeksiyonları konusundaki bilgi ve davranışlarının değerlendirilmesi amacıyla yapıldı.Materyal ve Metod: Verileri toplamak için kullanılan anket formu; araştırmaya katılanların sosyo-demografik özellikleri ve çalışma durumlarını belirlemeye yönelik veri toplama formu ile ilgili soruları ve hastane infeksiyonları konusundaki bilgi ve davranışın saptanmasına yönelik soruları içeren iki bölümden oluşmuştur.Bulgular: Kullanılan forma göre araştırma grubuna katılan araştırma görevlisi hekimin hastane infeksiyonlarına ilişkin bilgi sorularından aldığı toplam puan ortalaması, toplam 100 puan üzerinden 32.0 puandır. Bu puan yetersiz olup beklenenin altında bulunmuştur.Sonuç: Hekimlerin hastane infeksiyonun önemini ve infeksiyonu önlemedeki rollerini kavraması için infeksiyonun ortaya çıkmasını önlemek amacıyla uygun önlemler almaya yönelik konu ile ilgili hizmet içi eğitim programlarının düzenlenmesi, eğitimin sürekliliğinin ve güncelliğinin sağlanması hastane infeksiyonun önlenmesi ve kontrolünde önemli rol oynayabilir.
Introduction: This research was studied with the purpose of assessing knowledge and behaviors of research assistant doctors, servicing at university hospital, about hospital infections. Materials and Methods: The survey used to gather data was composed of two sections including questions both about data collection form related to socio-demographic qualities and work conditions of participants of this research and hospital infections to confirm knowledge and behaviors. Results: According to the survey used, total score average of research assistant doctors participating in research group relating the questionnaire about hospital infections is 32.0 points out of 100. However, this score was found insufficient and less than expected. Conclusion: Doctors can play an important role to organize in-service educational programs about taking precautions to prevent inflectional emergence, to provide persistence and currency of education and to prevent and control hospital infections by comprehending the significance of hospital infections and their own roles to prevent them.

Hastane infeksiyonu, Araştırma görevlisi hekim, Hastane, Nosocomial infection, Research assistant doctor, Hospital

Flora İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Dergisi

Şahin, K. T., İnfal Kesim, S. (2016). Araştırma görevlisi hekimlerin hastane infeksiyonları konusundaki bilgi ve davranışlarının değerlendirilmesi. Flora İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Dergisi, 21, 3, 124-130.