Karşılaştırmalı demokrasi modelleri ve hükümet sistemleriyle ilişkisi

D emokrasi kavramının temelinde "halkın yönetimi" yer alınken, toplumların gelişmesiyle birlikte bu tanıma bazı ilaveler yapılmış ve günümüze kadar gelmiştir. Öğretide birçok demokrasi tanımı yer alırken toplumlara ve ülkelere göre farklı demokrasi modelleri ve teorileri ortaya konulmuştur. Devletlerin toplum yapıları ve yönetim biçimleri daima onların demokrasilerini şekillendirmiştir. Bu sebebe bağlı olarak toplumlar, daima kendileri için en ideal yönetim ve demokrasi modeli arayışı içinde olmuşlardır. Bu çalışmada demokrasi kavramı ve modelleri kıyaslamalı bir şekilde anlatılmaya çalışılmış, bu modellerden Westminster Modeli ve Çoğulcu Model üzerinde durulmuştur. Bu modelleri uygulayan ülkelerin toplum yapıları ve hükümet sistemleri ortaya konularak demokrasi ve hükümet sistemleri bağlantısı analiz edilerek yansıtılmıştır.

Demokrasi kavramı, Demokrasi modeli, Westminster, Çoğulcu demokrasi, Demokrasi ve hükümet sistemleri, Term of Democracy, Model of democracy, Westminster, Pluralist democracy, Democracy and systems of government

Hacettepe Hukuk Fakültesi Dergisi

Güçyetmez, M. (2017). Karşılaştırmalı demokrasi modelleri ve hükümet sistemleriyle ilişkisi. Hacettepe Hukuk Fakültesi Dergisi, 7, 1, 479-496.