el-Velî ve’l-velâye fi’l-Kur’âni’l-Kerîm

Necmettin Erbakan Üniversitesi

إن "الولي" من الكلمات المفتاحية للقرآن الكريم. لها جانب اعتقادي كما أن لها جانبا اجتماعيا وسياسيا. تزداد أهميتها بجانبها الثاني في يومنا هذا حيث ظهرت تنظيمات تدعي إقامة دولة إسلامية. نتناول في بحثنا المعاني التي تشتمل عليها هذه الكلمة بالجانبين كليهما, ونسرد استخدامها في القرآن الكريم في سياقين: سياق ورد مع الله سبحانه أو الآلهة المزعومة, وسياق ورد مع العباد مؤمنين أو كافرين, ثم ننبه على مكانتها في العقيدة الإسلامية ونشير إلى محلها في الحياة الإجتماعية والسياسية بعد أن تحرينا معناها لغة واصطلاحا عند الفقهاء والمتكلمين والمتصوفين
“Velî”, Kur’ân-ı Kerim’in anahtar kelimelerindendir. Onun itikadî ve sosyo-politik yönü olduğu gibi itikadî yönü de vardır. İslâm devleti kurma iddiasındaki örgütlerin ortaya çıktığı günümüzde sosyo-politik yönü sebebiyle önemi artmıştır. Makalemizde bu kelimenin kapsadığı anlamları her iki yönüyle ele alacağız ve kelimenin Kur’ân-ı Kerim’de iki bağlam içinde kullanıldığını serdedeceğiz: Allah ya da sözde ilâhlarla birlikte yer aldığı bağlam ve mümin ya da kâfir kullarla birlikte yer aldığı bağlam. Kelimenin sözlük anlamını ve fakih, mütekellim ve mutasavvıflar nezdindeki ıstılâhî mânasını araştırıp İslâm akidesindeki önemine uyarıda bulunacak ve sosyo-politik hayattaki yerine işaret edeceğiz.
al-Waliyy is one of the key terms in the Koran. This term has both social and political as well as theological aspects. Since today organizations that claim to establish an Islamic state have appeared, the importance of the socio-political aspect this term has increased. In this article, we will take both dimensions of the meanings of this word and deal with its use in the Qur'an in two contexts: the context of this word with God or other alleged gods, and the context of the word with the believers or unbelievers. We’ll give the dictionary meaning and the technical meaning of the word according to jurists, theologians and sufis. Lastly, we’ll underline the importance of this term in the muslim creed and its place in socio-political life.

Makale

الولي, الولاية, الموالاة, المؤمنون, الكافرون, Veli, Velâyet, Müvâlât, Müminler, Kâfirler, Wali, Walayah, Muwalat, Believers, Infidels

Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Öğmüş, H. (2015). el-Velî ve’l-velâye fi’l-Kur’âni’l-Kerîm. Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 40, 40, 37-62.