Bir Üniversite Hastanesi Acil Servisine İntihar Girişimiyle Başvuran Hastaların Analizi

Özet

Amaç: Çalışmamızda bir üniversite hastanesi acil servisine intihar girişimiyle başvuran olguların sosyodemografik özelliklerinin, konulan psikiyatrik tanıların, intihar girişim nedenlerinin ve yöntemlerinin ve incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisi tarafından 2010-2013 yılları arasında intihar girişimi nedeniyle psikiyatri konsültasyonu istenen hastaların kayıtları geriye dönük olarak incelenmiştir. Bulgular: Çalışmaya 78 kadın (%63.4), 45 erkek (%36.6) olmak üzere toplam 123 hasta alınmıştır. Hastaların yaş ortalaması 28.42 ± 9.75'dir. Olguların çoğunluğu ilköğretim mezunu (%61), evli (%60), 18-24 yaş (%47) grubundadır. İntihar girişiminde bulunanların 18'i (%14.6) ise daha evvel en az bir kez intihar girişiminde bulunmuştur. İntihar girişimlerinin yaklaşık yarısının (%54.5) psikososyal bir stresi takiben gerçekleşirken, aile içi geçimsizlik (%28.8), hastalık (%13.2) ve ekonomik güçlükler (%6.5) en sık intihar girişim nedenleri olarak sıralanmıştır. Girişimlerin %45.5'i en az bir psikiyatrik tanı alırken, en sık konulan psikiyatrik tanı major depresyon (%20.3) olmuştur. İntihar girişimlerinin çoğunluğu kimyasal madde alımı ile (%57) gerçekleşmiştir. Sonuç: İntihar girişimleri ile ilişkili risk etkenlerinin epidemiyolojik çalışmalarla araştırılması hem tedavi edici, hem de koruyucu sağlık hizmetlerinin gelişmesi açısından önemlidir.
Objective: In this study, it is aimed to evaluate the sociodemographic and clinical properties of cases that are admitted emergency service because of suicide attemp. Methods: Medical records of patients reffered to the Psychiatry Clinic at Necmettin Erbakan University Meram Faculty of Medicine between 2010 and 2013 were studied retrospectively. psychiatric diagnose was major depression (20.3%). Usage of toxic substances is the most frequently used method for suicide attempts (57%). Conclusion: To investigate risk factors associated with suicide attempts with epidemiological studies is important for the development of both treatment and preventive health care services.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

İntihar Girişimi, Risk faktörleri, Depresyon, İntihar, Suicide attempt, Risk factors, Depression, Suicide

Kaynak

Tıp Araştırmaları Dergisi

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

11

Sayı

3

Künye

Şahingöz, M., Tekin, G., Yılmaz, E., Sönmez, E. Ö., Böke, Ş. G., Güncü, H., Soyak, M., Kaya, N. (2013). Bir üniversite hastanesi acil servisine intihar girişimiyle başvuran hastaların analizi. Tıp Araştırmaları Dergisi, 11, 3, 107-110.