Amaç: Bu çalışmanın amacı genç yetişkin bireylerin bruksizm farkındalığı düzeyini incelemek ve değişik faktörlerle ilişkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde, her iki cinsiyetten (18-25 yaş arasındaki) 510 genç yetişkin öğrenci üzerinde gerçekleştirildi. Bireylerden cinsiyet, sistemik durum, anne-baba eğitim düzeyi ve gelir düzeyi konularında sorular içeren anket formunu doldurmaları istendi. İnsizal dişlerin aşınma düzeyini belirlemek amacıyla ağızda bulunan ön dişler Smith and Knight aşınma indeksine göre değerlendirildi. İstatistik analiz için Chi-square testi kullanıldı. Bulgular: Bruksizm farkındalığının oranı %33,9 olarak bulundu. Bruksizm ile yaş, sistemik durum, ilaç kullanımı, annenin eğitim düzeyi, ailenin gelir düzeyi, hekime gitme sıklığı, yatmadan önce fırçalama arasında anlamlı ilişki bulunamadı (p0.05). Diğer yandan bruksizm ve cinsiyet (p0,013), bruksizm ve babanın eğitim düzeyi (p0.005), bruksizm ve diş fırçalama sıklığı (p0,014), bruksizm ve insizal diş aşınması (p0,003) arasında anlamlı ilişki bulundu. Sonuçlar: Diş hekimliği öğrencilerinde bruksizmin yaygın olduğu görülmektedir. Subjektif bulgular vermesinden dolayı bruksizmin teşhisi oldukça zordur. Diğer yandan insizal diş aşınmasının objektif bulgu verdiği düşünülür ve bu nedenle bruksizm teşhisinde önemi büyüktür.
Objectives: The aim of this study was to determine the prevalence of bruxism awareness and related various factors in young adults attending a university dental clinics in Konya, Turkey. Materials and Methods: This study was carried out on 510 young adult students (18-25 years old) of both gender from Dentistry Faculty of Selçuk University. The data were collected by means of a questionnaire completed by the subjects, which included questions about age, gender, parental educational status, family income and oral hygiene habits. All anterior teeth present in the mouth were scored for incisal tooth wear (ITW) according to the criteria based on the Tooth Wear Index of Smith and Knight. Data were analyzed using Chi Square tests. Results: The prevalence of bruxism awareness was %33,9. No association was found between bruxism and age, medical problem, mothers educational status, family income and brushing before bedtime. The analysis of data showed a significant correlation between the bruxism and incisal tooth wear, tooth brushing frequency, fathers educational status and gender. Conclusions: Bruxism in this dentistry students group appears to be common. As a conclusion, it is difficult to diagnose bruxism due to subjective findings. ITW is considered as an objective finding, therefore it is very valuable in the diagnosis of bruxism.

Nokturnal bruksizm, İnsizal diş aşınması, Ağız hijyeni, Sosyoekonomik faktörler, Nocturnal bruxism, Incisal tooth wear, Oral hygiene, Socioeconomic factors

Cumhuriyet Dental Journal

Q4

Karabekiroğlu, S., Şener, S., Ünlü, N. (2014). Genç yetişkin bireylerde bruksizm farkındalığı ve ilişkili değişik faktörlerin değerlendirilmesi. Cumhuriyet Dental Journal, 17, 4, 361-371.