Periton Absorbsiyon Bozukluğu Olan Bir Hastada Ventriküloplevral Şant Operasyonu Sonrasında Gelişen Hidrotoraks

Hidrosefali yıllardan beri bilinen bir hastalık olmasına rağmen takip ve tedavisinde halen bilinmeyen noktalar bulunmaktadır.Hidrosefali tedavisinde alen ventriküloperitoneal şant cerrahisi en sık kullanılan tedavi yöntermidir. Ancak revizyon insidansı ve mortalitesi; enfeksiyon, fazla/az drenaj tıkanma nedeniyle oldukça yüksektir. 62 yaşında bayan hasta kliniğimizde opere edilerek ventriküloplevral şant uygulandı. Ameliyat sonrası beşinci günde hastada ilerleyici tipte nefes darlığı ve siyanoz şikayetleri ortaya çıktı. Hastanın çekilen akciğer grafisinde solda plevral effüzyon tespit edildi. Ventriküloplevral şant cerrahisi rekürren ventriküloperitoneal şant operasyonları ve revizyonları sonrası görülebilen peritoneal absorbsiyon bozuklukları nedeniyle tercih edilmektedir. Bu raporda ventriküloplevral şant sonrası gelişen tansiyon hidrotorakslı bir olgu sunulmuş ve literatür eşliğinde tartışılmıştır.
Although hydrocephaly has been recognized for years, its treatment and follow-up remain obscure. Ventriculoperitoneal shunt application is the most common treatment used in recent years. However, revision incidence and mortality are very high due to infection, overdrainage or underdrainage, and obstruction. 62 years old female patient was operated and ventriculopleural shunt performed in our clinic. Fifth day after operation persistant dyspneic complaints exists. Chest graphia performed and bilateral pleural effusion was seen. In this report, we present a case of hydrothorax after ventriculopleural shunt operation. Ventriculopleural shunting was preferred in this patient because peritoneal absorption disorder developed after recurrent ventriculoperitoneal shunt operations and revisions. The tension hydrothorax that developed is discussed in light of the relevant literature.

Cerrahi

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Erdi, M. F., Kalkan, E., İlik, M., K., Kaya, B. (2014). Periton absorbsiyon bozukluğu olan bir hastada ventriküloplevral şant operasyonu sonrasında gelişen hidrotoraks. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 39, 4, 905-908.