Siyasal hayatta kadın konusuna tefsirlerin yaklaşımı

Necmettin Erbakan Üniversitesi

Kur’an’da kadınların siyasal hayattaki konumlarıyla ilgili hüküm veren, doğrudan, açık ifadelerin yer aldığı ayetler bulunmamaktadır. Bununla birlikte siyasal hayata ait argümanların, işaretlerin, örneklerin yer aldığı ayetlerde kadınlardan bahsedilmektedir. Söz konusu ayetlerde kadınların biatı, velâyeti, Sebe Melikesi örnekliğinde idareciliği ve peygamberliği konularına işaret edilmektedir. Ayetlerin tefsir kaynaklarındaki yansıması ise kadınların siyasal hayattaki konumlarının algılanışı hakkında önemli bilgileri bize sunmaktadır. Bu bakımdan çalışmada, kadınların siyasi hayatıyla bağlantılı kabul edilebilecek ayetler örnekliğinde tefsir kaynaklarının konuya yaklaşımı ele alınacaktır. Çalışma içerisinde konuyla ilgili farklı yaklaşımlara yer verilecek; iddialar ve cevaplar üzerinde durulacaktır. Kadının siyasal hayattaki konumuyla ilgili günümüz tartışmalarının tefsir açısından değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Söz konusu araştırmanın konuya farklı bir bakış açısı kazandırması beklenmektedir.
There are no verses in the Qur’an that give direct and explicit statements about the position of women in political life. However, women are mentioned in the verses containing the arguments, signs and examples of political life. In the verses in question, the subjects of submission, custody, administration and prophethood of women in the example of Queen of Sheba are pointed out. The reflection of the verses in the sources of interpretation provides us with important information about the perception of the position of women in political life. In this respect, the approach of the sources of interpretation to the subject will be discussed as an example of verses that can be regarded as related to the political life of women. Different approaches on the subject will be included in the study and claims and replies will be emphasized. It is aimedto evaluate today’s debates about the position of women in political life in terms of interpretation. The aim of this research is to bring a different perspective to the subject.
ا يوجد في القرآن الكريم آ ت مذكورة فيها حكم وتوضيحمباشر وواضح حول موقع المرأة في الحياة السياسية. ومع ذلك لم يتم التحدث عن المرأة في الآت التي تحتوي على حجج وعلامات وأمثلة من الحياة السياسية. يشار في الآت المذكورة إلى بيعة المرأة و ولاء المرأة و قضا الإدارة في مثال ملكة سبأ والنبوة للمرأة. إما انعكاس الآت في مصادر التفسير فيزود بمعلومات مهمة حول تصور مكانة المرأة في الحياة السياسية. في هذا الصدد ستتم في هذه الدراسة مناقشة مقاربة مصادر التفسير للموضوع كمثال للآت التي يمكن اعتبارها مرتبطة ﺑﺎلحياة السياسية للمرأة. في هذه الدراسةيتحدث آراء مختلفة وتذكر الادعاءات والاجوبة. دف أن نذكرالمناقشات في موضع المراة في الحياة السياسية من جهة التفاسير. هدف هذا المقال أن يجلب منظور مختلف للموضوع.

Makale

Tefsir, Kadın, Siyaset, Velâyet, Biat, Interpretation, Women, Politics, Custody, Submission, الولاء, الوصاية, السياسة, المرأة, تفسير

Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Oruç, A.B. (2020). Siyasal Hayatta Kadın Konusuna Tefsirlerin Yaklaşımı. Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 50, 50, 128-143.