Müşteri memnuniyeti hizmet kalitesi, halkla ilişkiler ve pazarlama iletişimi konularından bir tanesidir. Bu çalışma, Konya Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Servisinde tedavi gören hastaların, hastane tarafından verilen hizmetlerle ilgili memnuniyet düzeylerini ölçmek ve hizmet kalitesini artırmak amacıyla yapılmıştır. Kesitsel tipteki bu araştırma, yatarak tedavi gören ve taburcu edilen 298 hastada, Nisan 2014-Ekim 2015 tarihleri arasında anket tekniği kullanılarak yapılmıştır. Araştırmaya katılanların % 51'i erkek, % 49'u ise kadındır. Memnuniyet oranları poliklinik hizmetlerinde % 82, klinik hizmetlerinde % 74, diğer sağlık ve bürokratik işlemlerde % 77, personel hizmetlerinde % 80, hasta haklarında % 82, fiziksel durumda % 68, kafeterya hizmetlerinde % 66 olarak ortaya çıkmıştır. Hastaların % 73'ü hastaneyi sağlık hizmeti almak isteyen tanıdıklarına önereceklerini belirtmişlerdir. Çalışmada, yatarak tedavi gören hastaların büyük çoğunluğu hastane hizmetlerinden memnundur.
Service quality and customer satisfaction is a subject of public relation and marketing communication. This research was made in order to evaluate the level of satisfaction of patients who receive treatment at Cardiovascular Surgery Service of Konya Meram Medical Faculty Hospital, regarding the services provided in the hospital, and increase quality of the services provided. As a cross-sectional research, it was made with questionnaire technique between April 2014 and October 2015, including 298 patients who received inpatient treatment and were discharged from the hospital. 51% of the participants in the research were men and the 49% of them were women. Satisfaction rates were ensued as 82% in polyclinic services, 74% in clinic services, 77% in other healthcare services and bureaucratic procedures, 80% in personnel services, and 82% in rights of patients, 68% in physical condition and 66% in cafeteria services. 73% of the patients indicated that they would recommend to familiars who would like to receive health care service. Based on the research, a great majority of the patients who receive inpatient treatment are satisfied with the hospital services.

Marketing communication, Public relations, Patient satisfaction, Service marketing, Service quality, Pazarlama iletişimi, Halkla ilişkiler, Hasta memnuniyeti, Hizmet pazarlaması, Hizmet kalitesi

Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (Elektronik)

Dereli, Y., Büyükdoğan, B., Gedik, H., Tanyeli, Ö. (2017). The impact of service quality and public relations on patient satisfaction in hospitals. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (Elektronik), 16, 60, 186-197.