Fen Lisesi Öğrencilerinin Akademik Başarıları ile İlgili Deneyimlerinin Değerlendirilmesi

Bu araştırmada fen lisesinde öğrenim gören öğrencilerin akademik başarıları ile ilgili deneyimlerinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla araştırma fenomenolojik araştırma olarak planlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubu homojen (benzeşik) örnekleme yöntemiyle belirlenen Konya Meram Fen Lisesi, 9. sınıfta öğrenim gören 20 öğrenciden oluşmaktadır. Veriler nitel araştırma tekniklerinden görüşme yoluyla toplanmış ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Veriler, içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Elde edilen temalar şöyledir; öğrencilerin başarısında katkısı olan kişiler, okuldaki öğretimin niteliği, tamamlama eğitimleri, öğrencilerin kullandıkları öğrenme strateji, yöntem ve teknikler, ailenin ve öğrencinin hedeflerinde ortaklık, model alınan kişiler ve özellikleri ve öğrenme motivasyonunu etkileyen değişkenler.
In this study aims to evaluate the experiences related to academic achievement of students in science high schools. This research is planned as phenomenological research. The study group consists of 20 students studying in 9th class in Konya Meram Science High School, determined by the homogeneous sampling method. Data were collected through interviews of qualitative research techniques. Semi-structured interviews was used as data collection form prepared by the researchers. Data was analyzed by the content analysis method. The themes that are obtained in this study;people who have contributed to the success of student, the quality of instruction in schools, completion training, learning strategies used of students, the partnership in the family and student’s goals, the person who received the model and features, variables that affecting learning motivation.

Öğrenme, Öğrenme değişkenleri, Fen lisesi, Öğrenci, Nitel araştırma, Learning, Learning variables, Science high school, Student, Qualitative research

Kastamonu Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi

Özkaral, T. C., Gülmez, D., Yavuz, M. (2016). Fen lisesi öğrencilerinin akademik başarıları ile ilgili deneyimlerinin değerlendirilmesi. Kastamonu Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi, 24, 4, 1655-1672.