Necmettin Erbakan Üniversitesi

Bağdat, Selefîliğin/Vehhâbiliğin özellikle entelektüel çevrede taraftar bulabildiği önemli ilim ve kültür merkezlerinden biridir. Bağdat’ta Selefî düşünceyi destekleyip yayan şahsiyetler içinde Abdülaziz Bek eş-Şâvî, Şeyh Ali es-Süveydî (ö.1237/1821), Muhammed Emîn el-Vâiz (ö.1273/1856) ve Mahmûd Şükrî el-Âlûsî (ö.1342/1924) en çok tanınanlardır. Mahmûd Şihâbüddin el-Âlûsî (ö.1270/1854) ise, Bağdat’ta Selefîliği savunan bir çevrede yetişmesine rağmen tasavvufa yönelmiştir. Nakşbendî-Müceddidî şeyhi Mevlânâ Hâlid-i Bağdâdî (ö.1242/1827)’ye intisabı ve telif ettiği “Rûhu’l-Ma‘ânî” adlı işârî tefsiri, onun sûfî bir âlim olduğunun en önemli göstergeleridir. Mahmûd Şihâbüddin, vefatına kadar sahip olduğu sûfî kimliğini taşımaya devam etmiştir.
Baghdad where fans of Salafism/Wahhabism can find the intellectual environment was one of the most important scientific and cultural center. Abdulaziz Bek eş-Şâvî, Sheikh Ali as-Suvaydî (d.1237/1821), Muhammad Emîn al-Vâiz (d.1273/1856) Mahmûd Shukrî al-Âlûsî (d.1342/1924) are the most known personalities who supported and tried to spread salafi thought in Baghdad. Mahmûd Shihâbuddin al-Âlûsî (d.1270/1854) adopted sufism though he was grown in an environment which supported salafism. His affiliation to Naqshbandî-Mujadidî sheikh named Mawlânâ Khâlid al- Baghdadî (d.1242/1827) and his İshari Tafsir named “Rûhu’l-Ma‘ânî” are the most significant signs of his being a sufist scholar. Mahmûd Şihabuddin, continued to carry his Sufi identity until his death.
بغداد كان واحدا من المراكز العلمية والثقافية حيث وجد السلفية/الوهابية فرصة التمكن فيها. عبدالعزيز بك الشاوي, الشيخ علي السويدي, محمد أمين الواعظ, محمود شكري الآلوسي هم أهم الشخصيات المعروفة الذين أيدوا وحاولوا لنشر الفكر السلفي في بغداد. اعتمد محمود شهاب الدين الآلوسي التصوف على الرغم من أنه نشأ في بيئة التي دعمت السلفية. انتمائه إلى الطريقة النقشبندية −المجددي عبر الشيخ مولانا خالد البغدادي صاحب التفسير المسمى روح المعاني هي أهم علامة من كونه عالما صوفيا. واصل محمود شهاب الدين لحمل الهوية الصوفية حتى وفاته

Makale

Bağdat, Mahmûd Şihâbüddin el-Âlûsî (ö.1270/1854), Selefîlik, Sûfîlik, Mevlânâ Hâlid-i Bağdâdî, Baghdad, Mahmûd Shihâbuddin al-Âlûsî (d.1270/1854), Salafism, Sufism, Mawlana Khâlid al Baghdadî (d.1242/1827), بغداد, محمود شهاب الدين الآلوسي, السلفية, الصوفية, مولانا خالد البغدادي

Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Kavak, A. (2015). Bağdat’ta Selefî bir çevrede yetişen sûfî bir âlim: Ebü’s-Senâ Mahmûd Şihâbüddin el-Âlûsî (ö.1270/1854). Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 39, 39, 105-119.