Konaklama Endüstrisinde Dış Kaynak Kullanımına Yönelik Otel Yöneticilerinin Algıları: Fethiye'deki Beş ve Dört Yıldızlı Oteller Üzerine Bir Araştırma

Günümüzde konaklama işletmeleri tarafından da stratejik bir yönetim yaklaşımı olarak kullanılan dış kaynak kullanımıile oteller asıl faaliyetleri dışında kalan hizmetleri, konusunda uzman tedarikçilerden satın almaktadırlar. Böylece asılfaaliyetlerine yoğunlaşabilmektedirler. DKK uygulamalarına ilişkin otel yöneticilerinin algılarının belirlenmesineyönelik yapılan bu araştırma, Muğla ili Fethiye ilçesinde faaliyet gösteren dört ve beş yıldızlı oteller üzerindegerçekleştirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, DKK’nın genel olarak maliyetleri düşürücü etkisinden dolayı, en çokda çamaşırhane bölümünde tercih edildiği, muhasebe departmanının otelin DKK kullanım kararlarını gözden geçirmedeetkili olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, DKK’nın yönetsel, örgütsel, hizmet, maliyet ve genel etkilerine ilişkin yöneticigörüşlerine de çalışmanın sonuç bölümünde yer verilmiştir.
With the use of outsourcing, which is nowadays used by accommodation companies as a strategic management approach,hotels purchase services other than their main activities from specialized suppliers. Thus they can concentrate on theirmain activities. This study, which was conducted to determine the perceptions of hotel managers about outsourcing, wascarried out on four and five-star hotels in the Fethiye district of Muğla province. According to the results of the study, itis determined that in general the use of outsourcing is preferred due to the cost-cutting effect, it is mostly preferred in thelaundry department and that the accounting department is effective in reviewing the hotel's outsourcing decisions. Inaddition, the opinions of managers about the managerial, organizational, service, cost and general effects of outsourcingare also included in the conclusion part of the study.

Dış kaynak kullanımı, Konaklama endüstrisi, Turizm, Fethiye, Outsourcing, Accommodation industry, Tourism

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi

Akmeşe, H., Ay, E. (2019). Konaklama endüstrisinde dış kaynak kullanımına yönelik otel yöneticilerinin algıları: Fethiye'deki beş ve dört yıldızlı oteller üzerine bir araştırma. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi, 22, 1, 257-271.