Kur’ân’a göre bilginin kaynakları

Necmettin Erbakan Üniversitesi

Medeniyetlerin ve düşünce sistemlerinin oluşumunda asıl mevzu olan bilgi, İslâm düşünce sisteminin de üzerine inşa edilmiş olduğu temeldir. Bilgi için ne tür kaynakların kabul edilmesi gerektiğine dair suallerin cevabı hususunda ilk müracaat noktası ise Kur'ân-ı Kerîm'dir. Biz bu çalışmada İslâm düşünce tarihinde bilgi edinme vasıtası olarak ön plana çıkmış olan vahiy, ilham, hads, rüya, akıl ve duyu kavramlarını âyetler ışığında değerlendirmeye çalışacağız.
Knowledge, which becomes the real matter in formation of all civilizations and thought systems, is also the basis of Islamic thought system. The Quran is the first and unconditional authoritive figure in deciding which sources can be considered as valid within the Islamic limits. In this study, I will dissect various terms put forward in the history of Islamic thought, namely revelation, inspiration, intuition, dream, sense aql/reason in considering of the Quranic verses.

Makale

Kur’ân, Bilgi, Bilgi Kaynakları, Gayb Alanı, Şehâdet Alanı, Qur’an, Knowledge, Sources of Knowledge, The Unseen, Proclamation of Faith

Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Ökten, G. (2015). Kur’ân’a göre bilginin kaynakları. Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 39, 39, 205-228.