Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

"Sosyo-Kültürel Sınırlar ve Ötekilik Algısı: Çumra Örneğinde Yörükler ve Dağlılar" başlıklı bu çalışma, Konya'nın Çumra ilçesi ve çevre köylerinde ikamet eden "Yörük ve Dağlı" sosyal grupları üzerine gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma, "Yörük ve Dağlı" sosyal grupların oluşum süreçlerinin sebep/sonuç ilişkisini, sosyo-kültürel sınırların neliğini ve ötekilik algısının topluluklar üzerindeki etkisini anlamak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmamızın odak grupları olan "Yörükler ve Dağlılar" ortak kültürel değerlere ve sosyal grup yapılarına sahip olsalar da çeşitli sosyo-kültürel etkenler nedeniyle iki ayrı grup formu kazanmış ve günümüze kadar varlığını sürdürmüştür. Topluluklar tarihsel süreçleri, kültürel değerleri, yaşam koşulları ve algılayış düzeyleri ile daima çeşitlilik göstermiştir. Bu nedenle "Yörük ve Dağlı" grupları üzerinde klasik anlamda bir topluluk yahut sosyal grup analizi gerçekleştirmenin ötesinde oluşum süreçlerinin ve dinamiklerinin neliği sorgulanarak, alanın sosyal gerçekliğine ulaşmak istenmiştir. Toplulukların benzer amaçlar etrafında meydana gelmesine karşılık, ürettikleri ve geliştirdikleri olgular bağlamında biricikliğini koruduğu aşikârdır. Söz konusu toplulukların varlığını sürdürebilmesi için daima bir diğerinin, ötekinin bilgisine ihtiyaç duyulmuştur. Ötekinin bilgisi yahut ötekinin algılanış biçimleri, toplulukların sosyal gerçeklik alanında kendilerini inşa edebilmelerini yahut sürdürebilmelerini sağlayan bir işlevi yerine getirmektedir. Bu nedenle araştırmamızın temel sorusu, "Yörük ve Dağlılar, hangi sosyal ve kültürel etkenler sonucunda sosyal grup kimliklerini inşa etmişlerdir? Ötekilik algısına bağlı olarak sosyo-kültürel sınırlarını hangi zeminlerde belirlemiş ve geliştirmişlerdir?" şeklinde belirlenmiştir. Bu bağlamda araştırmamızın problemlerine yanıt bulabilmek için katılımlı gözlem ve derinlemesine mülakat ile elde edilen veriler ve benzer çalışma alanlarındaki kaynaklar incelenerek, karşılaştırmalı analiz ile antropolojik ve sosyolojik yorumlama gerçekleştirilmiştir.
This study titled "Socio-Cultural Boundaries and the Perception of Otherness: Yoruks and Daglıs in the Case of Çumra" was carried out on the social groups of "Yoruks and Dağlıs" residing in Konya's Çumra district and surrounding villages. This study was carried out to understand the cause/effect relationship of the formation processes of "Yoruk and Daglı" social groups, the socio-cultural boundaries and the impact of the perception of otherness on the communities. Although the focus groups of our research, "Yoruks and Daglıs", have common cultural values and social group structures, they have acquired two separate group forms due to various socio-cultural factors and have continued to exist until today. Communities have always varied with their historical processes, cultural values, living conditions and levels of perception. For this reason, beyond performing a classical community or social group analysis on the "Yoruk and Daglı" groups, it was aimed to reach the social reality of the area by questioning the nature of their formation processes and dynamics. Although communities form around similar goals, it is obvious that they maintain their uniqueness in the context of the phenomena they produce and develop. In order for these communities to survive, there has always been a need for each other's knowledge. Knowledge of the other or ways of perceiving the other fulfill a function that enables communities to build or maintain themselves in the field of social reality. Therefore, the main question of our research is "As a result of what social and cultural factors did Yoruks and Daglıs build their social group identities?" On what grounds did they determine and develop their socio-cultural boundaries depending on the perception of otherness? It was determined as . In this context, in order to find answers to the problems of our research, data obtained through participant observation and in-depth interviews and sources in similar study areas were examined, and comparative analysis and anthropological and sociological interpretation were carried out.

Sosyal Gruplar, Dayanışma Mekanizması, Öteki, Kültür, Sınır, Sosyo-Kültürel Sınırlar, Önyargı, Gündelik Hayat, Social Groups, Solidarity Mechanism, Other, Culture, Border, Socio-Cultural Borders, Prejudice, Daily Life

Bağatır, F. K. (2023). Sosyo-kültürel sınırlar ve ötekilik algısı: Çumra örneğinde Yörükler ve Dağlılar. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Anabilim Dalı, Konya.