Amaç: Bu çalışmanın amacı, konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) kullanılarak elde edilen iki (2D) ve üç boyutlu karşılaştırılmasıdır. Gereç ve yöntem: 25 hastanın (12 erkek ve 13 bayan; ortalama yaş: 25,22 4,92 yıl; yaş dağılımı: 18-35 yıl) 2D ve 3D olarak çizilen lateral sefalometrik görüntüleri bu çalışmanın materyalini oluşturmaktadır. Tüm KIBT görüntüleri KIBT (NewTom 5G, QR Verona, Italy) kullanılarak supin pozisyonunda alınmıştır. DICOM dosyaları SimPlant yazılımı (SimPlant Pro 2011, Materialise, Leuven, Belgium) kullanılarak elde edildi ve tüm ölçümler bu program kullanılarak yapılmıştır. Sefalometrik analizlerin karşılaştırılabilmesi için 8 iskeletsel, 8 dişsel ve 3 yumuşak dokuyu içeren toplam 19 parametre (14 açısal ve 5 boyutsal) ölçülmüştür. Her iki yöntemle belirlenen ölçümler eşleştirilmiş t-testi kullanılarak karşılaştırılmıştır. Ayrıca, Pearson korelasyon katsayıları hesaplanmıştır. Bulgular: 2D ve 3D olarak çizilen lateral sefalometrik filmlerin tekrarlanabilirliği kabul edilebilir sınırlar içinde bulunmuştur. Eşleştirilmiş t testi sonucunda; SN-GoGn () (p 0,011), MP-PP () (p 0,006), Y () (p 0,009) ve IMPA () (p 0,002) açılarında, N-Me (mm) (p 0,043) ve U1-NA (mm) (p 0,000) ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu görülmüştür. Pearson korelasyon katsayısı U1-NA () (r 0,575) ve nasolabial açı () (r 0,641) ve L1-APog (mm) (r 0,658) mesafesi hariç tüm ölçümlerde yüksek olarak tespit edilmiştir. Sonuç: KIBT görüntüleri kullanılarak elde edilen 2D ve 3D lateral sefalometrik analizler karşılaştırıldığında, Pearson korelasyon hemen hemen tüm ölçümlerde yüksek olmasına rağmen, SN-GoGn (), MP-PP (), Y açısı () ve N-Me (mm) gibi dik yön ile ilgili değerlerde istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmiştir.
Aim: The aim of the present study was to compare lateral cephalometric analyses made three dimensionally (3D) and two dimensionally (2D) obtained from Cone Beam Computed Tomography (CBCT). Material and method: The material of this study included that lateral cephalometric images of 25 patients (12 males and 13 females; mean age: 25.22±4.92 years; age range: 18-35 years) were traced by 3D and 2D methods. All CBCT images were obtained in supine position by using CBCT (NewTom 5G, QR Verona, Italy). DICOM files obtained from the CBCT scans were reconstructed by SimPlant (SimPlant Pro 2011, Materialise, Leuven, Belgium) software. All measurements were made using this software. A total of 19 parameters including 8 skeletal, 8 dental, and 3 soft tissue variables (14 angular and 5 linear) were measured to comparison of cephalometric analyses. The measurements determined by each method were compared with a paired t-test. In addition, Pearson correlation coefficients were calculated. Results: Intra-observer reliability for both 2D and 3D methods was acceptable. The results of paired t-test showed that significant differences were observed for SNGoGn (°) (P 0.011), MP-PP (°) (P 0.006), Y angle (°) (P 0.009), IMPA (°) (P 0.002), N-Me (mm) (P 0.043), and U1-NA (mm) (P 0.000). Pearson correlation coefficients were high for all measurements except U1-NA (°) (r 0.575), nasolabial angle (°) (r 0.641), and L1- APog (mm) (r 0.658). Conclusion: When lateral cephalometric analyses made by 3D and 2D obtained from CBCT were compared, statistically significant differences were observed in parameters about vertical dimension as SN-GoGn (°), MPPP (°), Y angle (°), and N-Me (mm) despite Pearson correlation coefficients were high for almost all measurements.

Diş Hekimliği, Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi, Sefalometri, Lateral Sefalometrik Analiz, Cone Beam Computed Tomography, Cephalometry, Lateral Cephalometric Analyses

Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi

Büyük, S. K., Halıcıoğlu, K., Çelikoğlu, M., Şekerci, A. E., Ünal, T., Kılkış, D. (2014). Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi Kullanılarak Elde Edilen İki Ve Üç Boyutlu Lateral Sefalometrik Analizlerin Karşılaştırılması. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi, 24, 2, 213-218.