Amaç: Ortodontik tedavi gören hastalarda Significant Caries Index uygulamasının çürük riski üzerine etkisini incelemektir. Materyal Metod: Sabit ortodontik tedavi gören 90 birey değerlendirildi. Bütün hastalar 0,018 inç slot preadjusted sabit ortodontik apareyler ile tedavi edildi. Bireyler tedavi başlangıcında (T1) ve tedavi bitiminde (T2) beyaz nokta lezyonu görülme sıklığının tespiti amacıyla Gorelick indeksine göre klinikte muayene edildi. Her birey için T1 ve T2 de DMFT (Çürük, Dolgulu ve Eksik Diş Sayısı) indeksi değeri hesaplandı. DMFT indeksi değerlendirmesinde klinik muayenede Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kriterleri ve bitewing radyograflar kullanıldı. Tüm kayıtların alınmasından sonra bireyler başlangıç Significant Caries Index değerine göre 3 risk grubuna (G1,G2,G3) ayrıldı. Bulgular: Çalışmayı tamamlayan 72 hastanın (38 kız, 34 erkek) yaş ortalaması T1'de 14,71,63 olarak bulundu. DMFT ortalaması 3,18 olarak bulunurken, Significant Caries Index değerinin 5,00 olduğu görüldü. Tedavi sürecinde ortalama DMFT artışı 0,14 olarak bulundu. T1'de beyaz nokta lezyonu görülme sıklığının %16,6 olduğu, T2' de %59,6 olduğu görüldü. Beyaz nokta lezyonu görülme insidansı %40 olarak bulundu. Significant Caries Index uygulamasına göre oluşturulan risk grupları arasında DMFT artışı, beyaz nokta lezyonu oluşumu ve şiddeti açısından anlamlı fark olmadığı görüldü (p0,05). Sonuç: Sabit ortodontik tedavi gören bireylerde Significant Caries Index uygulamasının bireylerin DMFT indeksi değişimi ve beyaz nokta lezyonu oluşumu üzerine belirleyici bir rol oynamadığı bulunmuştur.
Aim: The effect of Significant Caries Index application on the caries risk of undergoing orthodontic treatment patients. Material and Method: Ninety subjects who were undergoing fixed orthodontic treatment were evaluated for this study. All patients were treated with a 0,018 inch slot preadjusted fixed orthodontic appliances. An examiner used the Gorelick index for assessment of white spot lesion on the buccal surface of teeth before (T1) and after (T2) treatment. The WHO (World Health Organization) criteria and bitewing radiographs were utilized to diagnose the carious status of the subjects. Subjects were divided into three groups (G1,G2,G3) according to Significant Caries Index. Results: 72 patients completed study (38 female, 34 male) whose mean age 14.7±1.63 at T1. The mean DMFT index was 3.18 and the SiC was 5.00. The mean DMFT increase was found 0.14 for all subjects. The prevalence of white spot lesion is 16.6% at T1, 59.6% of patients presented white spot lesion at T2. White spot lesion incidence was found 40%. No significant differences was found between risk groups which is formed according to Significant Caries Index, in terms of DMFT increase, occurrence and severity of white spot lesion (p<0,05). Conclusion: It was found that Significant Caries Index application are not play a decisive role on the formation of white spot lesion and DMFT index change in patients with undergoing orthodontic treatment.

Diş Hekimliği, Significant Caries Index, Dmf, Beyaz Nokta Lezyonu, White Spot Lesion

Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi

Ünlü, N., Karabekiroğlu, S., İleri, Z., Kahkaman, F. B. (2014). Ortodontı̇k Tedavı̇ Gören Bı̇reylerde Significant Caries Index Uygulamasının Çürük Rı̇skı̇ Üzerı̇ne Etkı̇sı̇: Pı̇lot Çalışma. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi, 24, 2, 206-212.