Amaç: Bu çalışmada, insan yüzünün belirleyici yapılarından bir tanesi olan kulağın morfometrik özelliklerinin ortaya konması amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, yaşları 18-24 arasında değişen 90, erkek 31'i kız ana-babaları ve kendileri doğma-büyüme Orta Anadolu'lu olan ve fiziksel kusuru olmayan toplam 121 Tıp fakültesi öğrencisinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, kulak yüksekliği, kulak genişliği kulak memesi yüksekliği, genişliği, tragus - helix uzaklığı, tragus - antiheliks uzaklığı, kulak en üst noktasının komissura palpepralis lateralise uzaklığı, kulak memesinin en alt noktasının komissura palpebralis lateralise uzaklığı, kulak en üst noktasının kolumellanın tabanına uzaklığı, kulak memesinin en alt noktasının kolumellanın tabanına uzaklığı dijital bir kumpas kullanılarak ölçülmüştür.Bulgular: Elde edilen veriler cinse göre karşılaştırıldığında sağ kulağın yüksekliği hariç bütün değerler erkeklerde yüksek bulunmuştur (P0.00). Sağ ve sol taraf için elde edilen değerler karşılaştırıldığında sağ kulağın yüksekliği, tragus-helix uzaklığı, tragus-antihelix uzaklığı, kulağın en üst noktasının komissura palpebralis lateralise uzaklığı ve kulağın en üst noktasının kolumellanın tabanına uzaklığı hariç bütün değerler sağ kulakta yüksek bulunmuştur (P0.00).Sonuç: Daha önce yayınlanmış raporlarda farklı popülasyonlarda farklı kulak büyüme ve matürasyon örnekleri elde edilmiştir. Kulağın boyutları ile ilgili yaygın bilgileri yorumlamak için farklı sosyal ve etnik alt yapısı olan toplumları karşılaştıran, ileride yapılacak olan çalışmalara hala daha ihtiyaç vardır. Bu çalışma, aurikülanın boyutları ile ilgili bilgi vermektedir, bundan dolayı aurikülanın deformitelerinin cerrahi olarak düzeltileceği ameliyatların uygun zamanlaması için önemli uygulama alanları ortaya koyabilir.
Objective: In this study it is aimed to determine the morphometric properties of the ear.Materials and Methods: This study is performed on 121 students having no physical defects. In this study; the height of the ear, the width of the ear, the height of the ear lobule, the width of the ear lobule, the distance between the tragus and the helix, the distance between the tragus and the antihelix, the distance between the highest point of the ear to the comissura palpebralis lateralis, the distance between the highest point of the ear to the basis of columella and the distance between the the lowest point of the ear lobule to the the basis of columella are measured using a digital compass.Results: When the obtained data are compared according to gender, all of the values were higher in the males except the height of the right ear, (P>0.00). All the values were found to be higher for the right ear except the height of the right ear, tragus- helix distance, tragus- antihelix distance and the distance between the highest point of the ear to the comissura palpebralis lateralis of the right ear, when the data obtained for the right and the left sides are compared (P>0.00).Conclusion: This study gives dimensional information of the auricle, and therefore may reveal important implications for the adequate timing of the surgical treatment of auricular deformities.

Genel ve Dahili Tıp, Auricle, Morphometry, Adult, Auriküla, Morfometri

Genel Tıp Dergisi

Tuncer, I. (2017). İç anadolu bölgesi 17-24 yaş grubu tıp fakültesi öğrencilerinde dış kulak morfometrisi. Genel Tıp Dergisi, 27, 3, 100-105.