Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü

Bu çalışmada, üniversite öğrencilerinin yükleme karmaşıklığı düzeylerinin duygusal zekâ ve akıcı zekâ çerçevesinde incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın genel evreni, Afyon Kocatepe Üniversitesi'nin farklı fakültelerinde öğrenim gören 2. ve 4. sınıf öğrencilerinden oluşturulmuştur. Çalışma evreni, tesadüfi örnekleme yoluyla belirlenmiştir. Örnekleme alınan toplam öğrenci sayısı, 627'dir. Öğrencilerin yükleme karmaşıklığı düzeyleri, "Yükleme Karmaşıklığı Ölçeği (YKÖ)" ile; Duygusal zekâları, Duygusal Zekâ Özelliği Ölçeği-Kısa Formu (DZÖÖ-KF) ile; Akıcı zekâları ise, Raven Standart Progresif Matrisler Testi (RSPM) ile ölçülmüştür. Yapılan analizler sonucunda, yükleme karmaşıklığı düzeyi ile DZÖÖ-KF'nin alt boyutları arasında anlamlı ve önem düzeyi yüksek ilişkiler gözlenmiştir. Yükleme karmaşıklığı düzeyi ile RSPM Puanları arasında ise anlamlı ilişkiler gözlenemememiştir. YKÖ puanları ile DZÖÖ-KF puanları arasında önem düzeyi yüksek ve pozitif yönde anlamlı ilişkiler gözlenmiştir. YKÖ'nin alt boyutları ile DZÖÖ-KF alt boyutları arasında önem düzeyi yüksek ve pozitif anlamlı ilişkiler görülmüştür. YKÖ puanları ile RSPM Puanları arasında anlamlı ilişkiler olmadığı görülmüştür. YKÖ'nin alt boyutlarında sadece karmaşık eşzamanlı dışsal açıklamalar ile RSPM toplam puanı arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişkisinin olduğu görülmüştür. Yükleme karmaşıklığının, iyi oluş, özkontrol, duygusallık, sosyallik ve DZ toplam puanlarını anlamlı düzeyde açıkladığı gözlenmiştir. Yükleme karmaşıklığının, RSPM puanlarını anlamlı düzeyde yordamadığı görülmüştür. Ayrıca, öğrencilerin özlük niteliklerinin yükleme karmaşıklığı, duygusal zekâ ve akıcı zekâ ilişkisi ile ilgili olarak anlamlı ilişkiler gözlenmiştir.
In this study, it has been aimed that the relationships among the attributional complexity levels of university students and their emotional intelligence and fluid intelligence are determined. The general scope of study is composed of 2nd and 4th class students who are attending different faculties of Afyon Kocatepe University. The scope of study has been determined by the method of randomly set sampling. The total number of students in the case study is 627. The levels of attributional complexity of students have been measured by Attributional Complexity Scale (ACS), their emotional intelligence by Trait Emotional Intelligence Questionnaire-Short Form (TEIQue-SF), their fluid intelligence by Raven Standard Progressive Matrices (RSPM). At the end of analysis the meaningfull relationships have been observed bettween attributional complexity levels and TEIQue-SF. The meaningfull relationships have not been observed bettween attributional complexity levels and RSPM. The meaningfull relationships have been seen bettween attributional complexity scores and TEIQue-SF scores. At he same time, relationships have been seen between the sub-dimensions of ACS and the sub-dimensions of TEIQue-SF. The relationship was observed between ACS scores and RSPM scores. Attributional complexity was observed that significantly explain that well-being, self-control, emotionality, sociability and EI total scores. In addition, students' personal qualities of the attributional complexity, on the relationship between emotional intelligence and fluent intelligence significant associations were observed.

Doktora Tezi

Korkman, H. (2014). Üniversite öğrencilerinin yükleme karmaşıklığı düzeylerinin duygusal zekâ ve akıcı zekâ çerçevesinde incelenmesi. (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, Konya.