Aydınlanmayı yeniden düşünmek: Horkheimer ve Adorno

Aydınlanma, eleştirel ve özgür atmosfer içerisinde pek çok bilimsel buluşa imza atılmasına imkân verdi. Diğer taraftan sosyal ve siyasal alanda insanların esaretine sebep olan her türlü mitsel ve metafizik öğenin reddedilmesini sağladı. Aydınlanmanın bilimsel gelişmeleri ve insanı özgür kılan sosyal ve siyasal kurumlar yaratması hikâyenin sadece bir yüzüdür. Aydınlanmanın öteki yüzü ise akıl üzerinden yeni tahakküm ilişkilerinin üretildiği ve sürdürüldüğü bir senaryo sunar. Bu çalışmanın temel amacı aydınlanmanın tahakküm ilişkilerini yeniden üreten senaryosunu Horkheimer ve Adorno üzerinden tartışmaktır. İlk olarak Aydınlanmanın temel argümanları açıklanmaktadır. Ardından Frankfurt okulunun Horkheimer ve Adorno’nun düşüncelerinin şekillenmesindeki rolü incelenmektedir. Çalışmanın son kısmında ise Horkheimer’ın ve Adorno’nun Aydınlanma eleştirileri Odysseus’un serüvenleri dolayımıyla irdelenmektedir.
On one hand the Enlightement provided an opportunity for many scientific discoveries in a critical and free environment, and on the other hand, it led to the demolition of any mythological or metaphysical component in the social and political arena that resulted in the enslavement of people. On one side of the coin, the scientific developments, and social and political institutions that entitled the people to their freedoms were created by the Englightenment. On the other side of the coin, enlightenment led to another scenario that included a new set of relations by producing and sustaining suppression and domination. The main purpose of this study is to examine this latter scenario that reproduced superiority relations by taking into consideration Horkheimer’s and Adorno’s thoughts on Englightenment. First, the study explains the main arguments of the Enlightenment. Second, the role of the Frankfurt School that shaped Horkheimer’s and Adorno’s perspectives is discussed. In the final section, the criticisms of both philosophers are scrutinized through Odysseus’ adventures.

Aydınlanma, Akıl, Frankfurt Okulu, Horkheimer, Adorno, Enlightenment, Reason, Frankfurt School

Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Kocaoğlu, M. (2018). Aydınlanmayı yeniden düşünmek: Horkheimer ve Adorno. Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 16, 3, 159-180.