Okul Çağındaki Çocuklarda Diş Hekimi Ziyaret Sıklığının Çürük Deneyimi Ve Ağız Sağlığı Faktörleri Üzerine Etkisi

Amaç: Bu çalışmada okul çağındaki çocuklarda diş hekimi ziyaret sıklığının çürük deneyimi ve ağız sağlığı faktörleri üzerine etkisi incelenmiştir. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışma Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'ne başvuran 188 (14-16 yaş arasındaki) okul çağındaki birey üzerinde gerçekleştirildi. Her birey için DMFT (Çürük, Dolgulu ve Eksik Diş Sayısı) indeksi, plak ve gingival indeks değerleri hesaplandı. DMFT indeksi değerlendirmesinde klinik muayenede Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kriterleri, radyografik değerlendirme de bitewing radyograflari kullanıldı. Bireylerden cinsiyet, yaş, diş hekimi ziyaret sıklığı, ağız bakım alışkanlıkları, anne-baba eğitim düzeyi ve gelir düzeyi konularında sorular içeren anket formunu doldurmaları istendi. Tüm kayıtların alınmasından sonra bireyler diş hekimi ziyaret sıklığına göre düzenli ve düzensiz olmak üzere iki gruba ayrıldı. İstatistik analiz için Chi-square testi kullanıldı. Bulgular: Sonuçlara göre düzenli diş hekimi ziyareti olan birey sayısı 47 iken, 141 bireyin düzensiz gruba girdiği bulundu. Diş hekimi ziyaret sıklığına göre oluşturulan gruplarda ilk diş hekimine gitme yaşı (p0.001), çürüklü (p0.001) ve dolgulu (p0,029) diş sayısı ortalaması, plak indeksi (p0,005), diş fırçalama sıklığı (p0,004) ve yatmadan önce fırçalama (p0,013) açısından anlamlı derecede fark olduğu görüldü. Diğer yandan cinsiyet (p0,308), eksik diş ortalaması (p0,421), DMFT ortalaması (p0,183), gingival indeks (p0,05), diş ipi kullanımı (p0,101) ve gargara kullanımı (p0,155), anne (p0,084) ve babanın (p0,489) eğitim seviyesi ve gelir düzeyi (p0,768) açısından ilişki bulunmadı. Sonuç: Düzenli diş hekimi ziyaretlerinin çocukların ağız bakımının desteklenmesi ve genel çürük risklerinin düşürülmesi açısından son derece önem arz ettiği düşünülmektedir.
Background: The present study determined the effect of dental visit frequency on dental caries experience and oral health factors in schoolchildren. Methods: This study was carried out on 188 adolescents (14- 16 years old) of both gender who attending Selcuk University Faculty of Dentistry in Konya, Turkey. Mean DMFT (decay, missing and filling tooth) , plaque and gingival index scores were identified for every indivudual. The WHO (World Health Organization) criteria and bitewing radiographs were utilized to diagnose the carious status of the subjects. Data on age, gender, dental visit frequency, oral health habits, parental educational status and mean family income were collected by a questionnaire completed by the subjects. Subjects were divided into two groups according to dental visit frequency (regular and irregular) after recording all data. Chi-square test was used for statistical analyze. Results: The sample consisted of 47 subjects for regular and 141 for irregular group, respectively. The significant association was found with dental visit frequency and age of first dental visit (p>0.001), mean caries (p>0.001) and filling (p0,029) teeth, plaque index (p0,005), toothbrushing frequency (p0,004) and brushing before bedtime (p0,013). There were no significant association with dental visit frequency and gender (p0,308), mean missing teeth (p0,421), mean DMFT (p0,183), gingival index (p0,05), usage dental floss (p0,101) and mouthwash (p0,155), mother (p0,084) and father (p0,489) educational level and mean family income (p0,768). Conclusion: It is tought to regular dental visit is extremely important for children's oral care and in terms of reducing the overall caries risk.

Diş Hekimliği, Adolescent, Dental Caries, Oral Health, Adölosan, Ağız Sağlığı, Diş Çürüğü

Selcuk Dental Journal

Karabekiroğlu, S., Öncü, E., Kaplanoğlu, K., & Ünlü, N. (2015). Okul çağındaki çocuklarda diş hekimi ziyaret sıklığının çürük deneyimi ve ağız sağlığı faktörleri üzerine etkisi. Selcuk Dental Journal, 2, 2, 58.