Seçilen şehirler için ısıtma derece - saat hesabı

Bu çalışmada, uzun yıllara (1989-2008) ait meteorolojik veriler kullanılarak elde edilen tipik meteorolojikyıl verileri ile hesaplanan aylık ve yıllık ısıtma derece-saat değerleri sunulmuştur. Isıtma derece-saatlerinhesaplamasında dokuz farklı referans sıcaklık (17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ve 25 oC) kullanılmıştır.Hesaplamalar, Türkiye’nin farklı iklim bölgelerini temsil eden sekiz şehir merkezi (İstanbul, Ankara,Trabzon, Van, Diyarbakır, Adana, Sivas ve Denizli) için yapılmıştır. Yıllık ısıtma derece-saat değerleriaçısından şehirlerin sıralaması en yüksekten en düşüğe doğru Sivas, Van, Ankara, Diyarbakır, İstanbul,Trabzon, Denizli ve Adana olarak belirlenmiştir. Literatürdeki diğer bir çalışma ile yapılan mukayesede %16.6’lara varan farkların olduğu tespit edilmiştir.
In the present study, monthly and annual heating degree hour values were presented, which were calculatedby using typical meteorological year data produced from long term (1989-2008) meteorological data. Incalculation of heating degree-hours, nine different reference temperatures (17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ve25 oC) were used. Calculations were done for eight city centers (İstanbul, Ankara, Trabzon, Van,Diyarbakır, Adana, Sivas ve Denizli) representing distinct climatic regions of Turkey. In terms of annualheating degree-hour values, ranking of cities from the highest to the lowest was determined as Sivas, Van,Ankara, Diyarbakır, İstanbul, Trabzon, Denizli and Adana. Difference was established as high as 16.6 %in comparison with another study from the literature.

Derece-saat, Derece-gün, Isıtma, Tipik meteorolojik yıl, Degree-hour, Degree-day, Heating, Typical meteorological year

Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Akkoyunlu, M. T., Pusat, Ş. (2018). Seçilen şehirler için ısıtma derece-saat hesabı. Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 22, 2, 314-321.