Amaç: Bu çalışmada diyabetik polinöropatili hastalarda eritropoietin uygulamasının eritrosit membranı Na,K-ATPaz aktivitesi üzerine etkisini araştırmayı amaçladık.Metot: Çalışma Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji kliniği ve Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Biyokimya bölümünde yapıldı. Bu çalışma eritropoietin tedavisine başlanacak, 11 diyabetik polinöropatili hasta ile sağlıklı 10 kontrol vakası üzerine gerçekleştirildi. Hastalar diyabetik polinöropati tanısı almış, eritropoietin tedavisine yeni başlanacak hastalardan seçilmiştir. Hastalarda eritropoietin 150 U/kg/hafta dozunda kullanıldı. Sağlıklı kontrollerden ve diyabetik hastalardan eritropoietin uygulamasından önce ve bir ay sonra olmak üzere heparinize kan örnekleri alındı. Eritrosit membranları izole edildi ve eritrosit membranı Na,K-ATPaz aktviteleri ölçüldü. Na,K-ATPaz aktivitesi mmolPi.mg.protein-1.10 min-1olarak verildi.Bulgular: Na,K-ATPaz enzim aktivitesi kontrol grubunda ve eritropoietin uygulamasından önce ve sonra sırasıyla 2.910.38 µmolPi.mg.prt-1.10min-1, 1.930.38µmolPi.mg.prt-1.10min-1ve 2.400.63 µmolPi.mg.prt-1.10min-1 olarak bulundu. Na,K-ATPaz enzim aktivitesi uygulama öncesi hasta grubunda kontrol grubu ile karşılaştırıldığında azalmış olarak, uygulama sonrası grupta hastaların bazal seviyeleri ile karşılaştırıldığında artmış olarak bulundu. Çalışmamızda Eritropoietin tedavisinin 30. günündeki eritrosit zarı Na,K-ATPaz enzim aktivitesinin tedavi öncesindeki Na,K-ATPaz enzim aktivitesine gore %24 arttığını gözlemledik.Sonuç: Eritropoietin tedavisinin nöropatiyi iyileştirebildiği ve bu iyileşmenin, belirteç olarak kullanılabilen Na-K ATPaz enzim aktivitesi artışı ile desteklendiği sonucuna varılmıştır.
Objectives: In this study we aimed to investigate the effects of erythropoietin administration on Na,K-ATPase enzyme activity in diabetic patients with polyneuropathy.Methods: The study was carried out at Meram Education and Research Hospital department of Nephrology and Selcuk University Meram School of Medicine Hospital department of Biochemistry, Turkey. Eleven diabetic patients with diabetic polyneuropathy and on erythropoietin therapy and ten healthy control were contributed to this study. Diabetic group was formed from the patients with polyneuropathy and on erythropoietin therapy. Erythropoietin was administered with a dose of 150 U/kg/ week to the patients. Heparinized blood samples were taken from the control group for once and from the patients for twice before and one month after the erythropoietin therapy. Erythrocyte membranes were isolated and erythrocyte membrane Na,K-ATPase enzyme activities were measured. Na,K-ATPase activities were given as mmolPi.mg.protein–1.10 min-1. Results: Na,K-ATPase enzyme activities were 2.910.38 µmolPi.mg.prt-1.10min-1, 1.930.38µmolPi.mg.prt-1.10min-1 and 2.400.63 µmolPi.mg.prt-1.10min-1 in control group, and patient group before and after therapy, respectively. Na,K-ATPase enzyme activities decreased in patient group before the therapy compared to the control group and significantly increased in patient group after erythropoietin therapy compared to the basal levels of the patients. We determined 24% increase in erythrocyte Na,K-ATPase activities after one month EPO application compared to the basal levels.Conclusion: It was concluded that erythropoietin therapy could improve neuropathy and this improvement was supported with the increase in Na,K-ATPase activities which could be used as a marker.

WOS:000323180100003

Erythropoietin, Na-K Atpase, Diabetic polyneuropathy, Eritropoietin, Na, K-Atpaz, Diyabetik polinöropati

Türk Biyokimya Dergisi

Akbulut, S., Gürbilek, M., A., Topçu, C., Kıyıcı, A., Aköz, M., Altıntepe, L., Karakuşçu, A. (2013). The effect of erythropoietin application on erythrocyte Na,K- ATPase activities in patients with diabetic polyneuropathy. Turkish Journal of Biochemistry, 38, 1, 13-17.