2023-07-03

Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Popüler kültürün ulaşılabilir olması kişilerde kültürel olarak onu medyanın alanına yerleştirmektedir. Popüler kültürün oluşturulmasında ve bireyler arası aktarılmasında sosyal medya; gündelik hayatımızın önemli bir parçası haline gelmektedir. Bu doğrultuda araştırmanın temel amacı; popüler kültür alanı olan sosyal medyanın kullanım düzeyini ve bu kullanımın serbest zaman alışkanlıkları ve yaşam doyumu üzerindeki etkileri ve çalışmada kullanılacak bazı değişkenler arasındaki olası ilişkileri incelemektedir. Amaçlı örnekleme yöntemi kullanılarak online ortamda n=411 kişiye ulaşılmıştır. Araştırmanın evrenini sosyal medya kullanıcıları oluştururken, örneklemini ise ulaşılabilen 411 gönüllü sosyal medya kullanıcısı oluşturmuştur. İstatistiksel analizler çalışmamızdan elde edilen veriler ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada demografik bilgi toplama formu, sosyal medya kullanım ölçeği, serbest zaman motivasyon ölçeği ve yaşam doyum ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS 26.0 paket programı kullanılarak yapılmıştır. Araştırma ampirik sonuçları doğrultusunda; araştırmaya katılan bireylerin sosyal medya kullanım ölçeğinde en çok "Günlük tüm etkinliklerimi (konuşma, oyun, banka alışveriş vb.) sosyal medya üzerinden yönetebilirim." ifadesine katıldıkları görülmektedir. Serbest zaman motivasyon ölçeğinde ise bireylerin serbest zaman aktivitelerini genellikle neden yapıyorsunuz? Sorusunda "Bana çekici gelen konular hakkında daha fazla bilgi edinmenin beni memnun etmesi" ifadesine katıldıkları görülmektedir. Araştırmaya katılan bireylerin yaşam doyum ölçeğinde ise en çok "Yaşamımdan memnunum." ifadesine katıldıkları görülmektedir. Ayrıca korelasyon analizi doğrultusunda elde edilen sonuçlara baktığımızda; serbest zaman motivasyonu bağımlı değişkeni üzerinde sosyal medya kullanımı faktörünün 0,316 (,000 ve p<0001) seviyesinde anlamlı olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak; sosyal medya kullanımları arttıkça bireylerin serbest zaman motivasyonları pozitif yönde geliştiği ifade edilebilir. Ayrıca yaşam doyumu üzerinde serbest zaman motivasyonun artması ya da azalmasının anlamlı bir etkisi yoktur. Son olarak sosyal medya kullanımın artması bireylerin yaşam doyumunu etkilememektedir.
The accessibility of popular culture places it within the realm of media in individuals culturally. Social media has become an essential part of our daily lives in the creation and transfer of popular culture. Accordingly, the main purpose of the research is to examine the level of social media usage and its effects on leisure habits and life satisfaction, as well as possible relationships among some variables. The purposive sampling method was used to reach 411 participants online. The universe of the research consists of social media users, while the sample consists of 411 voluntary social media users that could be reached. Statistical analyses were conducted using SPSS 26.0 software based on the data obtained from the study. The research used a demographic information form, a social media usage scale, a leisure motivation scale, and a life satisfaction scale. According to the empirical results of the research, it is observed that participants mostly agreed with the statement "I can manage all my daily activities (communication, gaming, banking, shopping, etc.) through social media" in the social media usage scale. In the leisure motivation scale, participants mostly agreed with the statement "It pleases me to learn more about topics that attract me" in response to the question "Why do you generally engage in leisure activities?" In the life satisfaction scale, participants mostly agreed with the statement "I am satisfied with my life." Furthermore, based on the results of the correlation analysis, it was determined that social media usage factor has a significant effect (0.316, p<0.001) on leisure motivation as the dependent variable. In conclusion, it can be stated that individuals' leisure motivation improves positively as their social media usage increases. Additionally, there is no significant impact of the increase or decrease in leisure motivation on life satisfaction. Lastly, the increase in social media usage does not affect individuals' life satisfaction.

Popüler Kültür, Sosyal Medya, Serbest Zaman, Yaşam Doyumu, Popular Culture, Social Media, Leisure Time, Life Satisfaction

Aktaş Koç, M. (2023). Popüler kültür aracı olarak sosyal medya kullanımının serbest zaman alışkanlıkları ve yaşam doyumu üzerindeki etkisi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Rekreasyon Yönetimi Anabilim Dalı, Konya.