Fen bilimleri eğitiminde, bilgilerin günlük yaşamla ilişkilendirilmesi öğrenci motivasyonu üzerinde etkili olup, derse aitmüfredatın öğrenci tarafından içselleştirmesine yardımcı olmaktadır. İlgili literatür günlük yaşama ait olayları açıklamadabilimsel olguları kullanan öğrencilerin, bilimi sevdiğini ve hipotezler kurmakta başarılı olduğunu göstermektedir. Ülkemizdede öğrencilerin sahip olduğu fen bilgilerini günlük yaşamla ilişkilendirebilmeleri konusunda birtakım çalışmalar yürütülmüştür.Ancak bu çalışmaların genellikle ortaokul ve lise öğrencileri ya da öğretmen adaylarıyla yürütüldüğü görülmüştür. Buçalışmada ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin fen bilimleri dersi kapsamında öğrendikleri bilgileri günlük yaşamlailişkilendirebilme durumlarının ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Çalışmada genel tarama modellerinden birisi olan tekiltarama modeli kullanılmıştır. Veri toplama araçları olarak günlük yaşamla ilişkili ve yazılı cevap gerektiren 20 açık uçlusorudan oluşan bir uygulama sayfası ile öğrencilere ait fen bilimleri ders geçme notları kullanılmıştır. Çalışma bulgularına göretüm sorulara verilen cevaplar ortalamasında hem başarılı olarak nitelendirilen öğrencilerde hem de başarısız olaraknitelendirilen öğrencilerde en fazla yüzdelik oranın yanlış anlama kategorisine ait olduğu görülmüştür. Ayrıca en düşük anlamaoranı ve en yüksek yanlış anlama oranının köyde öğrenim gören öğrencilere ait olduğu tespit edilmiştir.
In science education, associating information with daily life has an impact on student motivation and helps the student tointernalize the curriculum of the course. The related literature shows that students who use scientific facts in explaining theevents of daily life like science and are able to establish hypotheses. In our country, some studies have been carried out in orderto relate the science knowledge of the students to daily life. However, it has been observed that these studies are usuallyconducted with secondary and high school students or pre-service teachers. In this study, it is aimed to reveal the case of thefourth grade students in relation to the daily life. In this study, one of the general screening models, the singular screeningmodel was used. As a means of data collection, an application page that association with daily life and that consisting of 20open-ended questions require a written response and science course notes were used. According to research findings, on theaverage of the answers given to all questions, it is seen that, the misunderstanding category has the highest percentage for bothstudents classified as successful and unsuccessful. In addition, it was found that the lowest understanding percentage and thehighest misunderstanding percentage belonged to the students studying in the village.

Fen bilimleri, Günlük yaşam, İlkokul, Daily life, Science course, Primary school

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Alkış Küçükaydın, M. (2019). İlkokul öğrencileri fen bilimleri dersinde öğrendikleri bilgileri günlük yaşamlarıyla ne kadar ilişkilendirebiliyor? Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 19, 2, 440-452.