Birinci mertebeden bulanık fark denklemleri üzerine bir çalışma

Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; temel tanım ve teoremler verilmiştir. İkinci bölümde; bazı çalışmalar hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde; "Asymptotic behavior of two dimensional rational system of difference equations" başlıklı makale ele alınmıştır. Dördüncü bölümde; "A, B, C, t(0)" pozitif bulanık sayılar ve "s" pozitif bir tam sayı olmak üzere, t(n+1) = A.t(n) / [B + C(t^s(n))], n ϵ N_0 bulanık denklemi tanımlanmış ve bu denklemin çözümleri incelenmiştir. Beşinci bölümde ise; sonuç ve önerilere yer verilmiştir.
This study consists of five sections. In the first section; basic definitions and theorems are given. In the second section; informations about some of the studies are given. In the third section; the article entitled "Asymptotic behavior of two dimensional rational system of difference equations" is discussed. In the fourth section; we define the fuzzy equation t(n+1) = A.t(n) / [B + C(t^s(n))], n ϵ N_0 where "A, B, C, t(0)" are positive fuzzy numbers and "s" is a positive integer. Also, solutions of this equation are investigated. In the fifth section, conclusions and suggestions are given.

Bulanık Fark Denklemi, Çözümlerin Varlığı ve Tekliği, Sınırlılık, Yakınsama, Fuzzy Difference Equation, Existence and Uniqueness of Solutions, Boundedness, Convergence

Çolak, S. A. (2022). Birinci mertebeden bulanık fark denklemleri üzerine bir çalışma. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Matematik Anabilim Dalı, Konya.