Amaç: İnvaziv girişimlerin artışı, geniş spektrumlu antibiyotiklerin kullanımı, immunsüpresif tedavilerin yaygınlaşması, kemik iliği baskılanması ve nötropeni gibi faktörler, ciddi fungal enfeksiyonların, özellikle Candida enfeksiyonlarının sıklığını arttırmaktadır. Bu artış kandidaların virülans faktörlerine dikkati çekmiştir. Biyofilm oluşturma kapasitesi önemli virülans faktörlerinden biridir. Çalışmamızda klinik örneklerden soyutlanan Candida türlerinde iki farklı yöntem ile biyofilm oluşumunu saptamayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmada Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Mikoloji Laboratuvarında 2012-2014 yıllarına ait çeşitli klinik örneklerden soyutlanmış ve stoklanmış 216 kandida izolatı kullanıldı. Biyofilm oluşumunu saptamak için modifiye mikroplak ve modifiye XTT redüksiyon yöntemleri, istatistiksel değerlendirmeler için ki-kare testi kullanıldı. Bulgular: İncelenen kandidalarda modifiye mikroplak yöntemiyle %19.4 (n42), XTT redüksiyon yöntemiyle %22.7 (n49) biyofılm pozitifliği saptandı. Biyofilm pozitifliği mikroplak yöntemi ile; Candida albicans'ların %12.5'inde (n16), Albicans Dışı Candida'ların (ADC) %29.5'inde (n26), XTT redüksiyon yöntemi ile; Candida albicans'ların %15.6'sında (n20), ADC'Ierin %32.9'unda (n30) saptandı. Oranlar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (ki-kare11.246; p0.024). Biyofilm pozitifliği her iki yöntem ile en çok Candida tropicalis izolatlarında (13/30 ve 12/30) saptandı. Sonuç: Çalışmamızda elde edilen verilere göre, modifiye XTT redüksiyon yönteminin biyofilm oluşumunu daha iyi saptadığı ve Candida tropica/is suşlarının daha fazla biyofilm oluşturduğu sonucuna vardık.
Aim: Increasing of invasive procedures, use of broad-spectrum antibiotics, widespread use of immunosuppressive therapy, bone marrow suppression and factors such as neutropenia is increasing the frequency of serious fungal infections; especially of Candida. This increase was noted to candida virulence factors. Biofilm forming capacity is an important virulence factor. In our study, we aimed to determine the biofilm formation of Candida species isolated from clinical specimens, by two different methods. Materials and Methods: In this study 216 candida isolates which were identified and stocked from several clinical specimens which have been sent to Ege University, Medical Microbiology Department, Mycology Laboratory were used between 2012-2014 years. Modified microplate and modified XTT reduction methods have been used for determining the biofilm formation and chi-square test was used for statistical evaluations. Results: The biofilm formation rate of Candida species was found to be 19.4% (n42) with microplate method and 22.7% (n49) with TT reduction method. Biofilm formation was detected in 12.5% (n16) of Candida albicans and 29.5% (n26) of Non Albicans Candida (NAC) species with microplate method. However by using TT reduction method biofilm formation detected in 15.6% (n20) of Candida albicans and in %32.9 (n30) of NAC species. The difference between ratios was statistically relevant (chi-square11.246,' p0.024). Biofilm formation detected most frequently in Candida tropicalis strains (13/30 and 12/30) by the two methods used. Conclusion: On the basis of data obtained by the study, we concluded that modified XTT reduction method is identifying better the biofilm formation and Candida tropicalis strains formed more biofilm.

Cerrahi, Candida, Biofilm, XTT, C.Tropicalis

Ege Tıp Dergisi

Tüzüner, U., İnci, R. (2017). Candida Türlerinde Biyofilm Oluşumunun Modifiye Mikroplak Ve Modifiye Xtt RedüKsiyon Yöntemleri İle Saptanması. Ege Tıp Dergisi, 56, 4, 178-182.