Sağlık Hizmetlerinin Finansmanında Türkiye'de Yeni Yaklaşım; Teşhis İlişkili Gruplar (TİG)

Türkiye'de kamu ve özel sektör tarafından sunulan sağlık hizmetleri büyük oranda kamu kaynakları ile finanse edilmekte, sağlık kuruluşları verdikleri sağlık hizmetlerinin karşılığı olarak Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geri ödeme almaktadırlar. Bununla birlikte, farklı basamaktaki sağlık kurumlarına başvuran hastaların personel, donanım, klinik ve maliyet tablolarının farklı olduğu görülmektedir. Bu noktada en çok tercih edilen geri ödeme yöntemi olan teşhis ilişkili gruplar (TİG) sistemi, genel anlamıyla sağlık kuruluşlarına başvuran hastaların benzer klinik ve maliyet verilerine göre sınıflandırılarak, benzer hasta grupları için benzer kaynakların kullanıldığı prensibi ile hasta tanısına göre geri ödeme yapılması, böylece hastane etkinliğine veya sınıfına göre kaynak tahsisinin yapılmasına dayanır. Bu çalışmanın amacı, sağlık hizmetlerinde bir geri ödeme yöntemi olarak dünyada yaygın bir şekilde kullanılan, Türkiye'de ise geçiş sürecinde çalışmaları devam eden teşhis ilişkili gruplar (TİG) sisteminin etkinliği ve geleceğine ilişkin bir öngörüyle genel bir değerlendirme yapmak, geri ödeme sistemlerine ilişkin Türkiye'nin sağlık politikalarının belirlenmesine katkıda bulunmaktır.
Health services offered by public and private sector in Turkey are largely funded by public sources and health care institutes get reimbursed by the Social Security Administration for health care services they provide. However, staff, equipment, clinical and costtablesof the patient sadmitted to different levels of health care institutions seems to be different. At this point, most preferred refund method of diagnosis related groups (DRG) system, depends on classifying the patients according to similar clinical and cost data and paying back for patient groups according to principle ofusing similar sources for the similar diagnosis of patients and allocatesre sources on the basis of hospital activity or classification level. The aim of this study is to make an over all predictive assessment on system efficiency of Diagnosis-Related Groups (DRG) which is used widely in the world as a back payment method for health care services, transition process continuing in Turkey, and to contribute to the determination of reimbursement system of Turkey's health care policies.

TİG (Teşhis İlişkili Gruplar), Geri ödeme, Sağlık Hizmetleri Finansmanı, DRG (Diagnosis Related Groups), Reimbursement, Funding of healthcare services

Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Arık, Ö., İleri, Y. Y. (2016). Sağlık hizmetlerinin finansmanında Türkiye'de yeni yaklaşım: Teşhis İlişkili Gruplar (TİG). Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 7, 2, 45-50.