Türkistanlı bir kelâmcı: İmam Muhammed Pezdevî

1985

Necmettin Erbakan Üniversitesi

Türkistan'la Maveraunnehir topraklarını, Türklerin Anadolu ve Azarbeycan dışında Orta Asya'daki ülkelerini kastediyoruz. Maveraunnehir ülkesi Türklerin asıl ana vatanıdır ve bu topraklar ilim ve irfan yönünden çok bereketli ve verimli topraklardır. Türk kültürünün asıl yoğrulduğu yerler Maveraunnehir ülkesidir, Anadolu İslâm kültürüne de uzun süre bu toprağın insanları kaynak teşkil etmişlerdir. Sözü edilen Maveraunnehir ülkesinde yetişen, eser ve görüşleriyle 900 senelik bir zaman aralığından bize açık ve aydın fikirler sunan Sadru'l-İslâm Ebu'l-Yusr Muhammed Pezdevi, üzerinde durulması gereken bir simadır. Bezde şehrine nisbetle kendisi Pezdevi olarak şöhret bulmuştur. Meşhur usûlcü ve fakih Ali Pezdevi'nin kardeşidir. Fahru'l-İslâm Ebu'l-Usr Ali Pezdevi Anadolu'da ve İstanbul'da Muhammed Pezdevi'den daha çok tanınmış, Usul-u Fıkhı dün olduğu kadar bugün de değerinden bir şey kaybetmemiştir.

Makale

İmam Muhammed Pezdevi, Kelâm, Türkistan, Imam Muhammed Pazdawi, Kalâm, Turkestan

Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Gölcük, Ş. (1985). Türkistanlı bir kelâmcı: İmam Muhammed Pezdevî. Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi,1, 1, 1-8.